Bilateral Mastektomi

Bilateral Mastektomi Nedir

Bilateral mastektomi, iki taraflı mastektomi anlamına gelir ve iki türlü yapılabilir. 1-Meme cildi ile birlikte yapılan 2-Subkutan mastektomi(meme boşaltma ameliyatı). Bilateral mastektomi ameliyatı, iki taraflı olan ya da iki taraflı olma ihtimali yüksek kanser türlerinde uygulanan bir ameliyat yöntemidir. Hastaya mastektomi cerrahi işlemi iki taraflı olarak uygulanır.

Koltuk altındaki lenf bezi metastaz durumuna göre tek ya da iki taraflı olarak koltuk altı diseksiyonu (temizlenmesi) ameliyata eklenebilir. Subkutan mastektomide ise, memenin cilt ve cilt altı dokusu bırakılarak meme içi boşaltılır ve buraya ya hastanın kendi dokularından ya da silikondan yapılmış implantlar yerleştirilir. İki taraflı meme kanserlerinde, iki taraflı olma ihtimali olan meme kanserlerinde veya ailesel genetik hikayesi olan kişilerde (brca 1-2 genleri +) koruyucu olarak uygulanabilen bir ameliyattır. Gerek bilateral mastektomi gerekse bilateral subcutan mastektomi, ailesel (genetik) meme kanseri riski yüksek olan hastalarda koruyucu amaçla uygulanabilir. Her iki ameliyatta meme dokusunun tamamen çıkartılmasını kapsar. Koltuk altı lenf durumuna göre koltuk altı lenf bezleri aynı seansta temizlenebilir.

Bilateral Mastektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır

Her bir meme de mastektomi ameliyatının cerrahi teknikleri uygulanarak iki taraflı olarak yapılır. Her iki meme de de, cilt ve cilt altını da kapsayacak geniş bir çıkarım uygulanır. Meme tüm yönlerde yani üst, alt, iç ve dış sınırına kadar meme dokusu arkasındaki adelenin fasyası ile birlikte tümüyle çıkartılır. Eğer koltuk altında metastaz varsa, o zaman koltuk altı lenf bezleri de temizlenir.

Subkutan mastektomi de ise (meme boşaltma); memenin cilt ve cilt altı dokuları yerinde bırakılarak meme içi boşaltılır. Tüm meme dokusu tamamen çıkartılır. Diğer prensipler aynen mastektomi gibidir. Daha sonra, memenin çıkarılmasından dolayı oluşan boşluk hastanın kendi dokusundan oluşturulan ya da silikondan yapılan implantlarla doldurulur. Koltuk altı lenf metastazı varsa mutlaka aynı ameliyatta koltuk altı lenf temizleme işlemi yapılmalıdır (aksiller diseksiyon). Memenin boşaltılması işlemi, klasik mastektomiye göre kozmetik yönden çok daha tatmin edici olmasına karşın lokal nüks yönünden az da olsa bir risk barındırır.

Bilateral mastektomi nasıl yapılır

Bilateral Mastektomi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat sonrasında hasta genellikle 1-2 gün arasında hastanede kalır. Evde yapması gerekenleri özetlersek;

  • Dengeli beslenmesi
  • Bol su içmesi
  • Doktorun verdiği ağrı kesicileri düzenli kullanması
  • Antibiyotiklerini düzenli kullanması
  • Evin içerisinde hareketli olması

Eğer bir lenf diseksiyonu (temizlemesi) yapılmışsa o tarafdaki kolunu vücuttan fazla ayırmaması istenir. Yarada herhangi bir anormallik fark ederse mutlaka hekimini araması söylenir. Drenleri varsa bu drenlerden gelen miktarlar 24 saatte bir kayıt altına alınıp, boşaltılıp tekrar 24 saat biriktirilmelidir. Hekiminin söylediği zamanlarda hasta pansumanlarına ve kontrollerine gitmelidir. Drenler işlevleri bittikten sonra ameliyatı yapan hekim tarafından çekilir. Hastanın normal yaşamına dönmesi 20 ila 25 gün kadar bir zaman alır.

Bilateral mastektomi ameliyatı ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Bilateral mastektomi işlemi için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Bilateral mastektomi ameliyatı ankara
Önceki yazı
Lumpektomi
Sonraki yazı
Radikal Mastektomi

2 Yorum. Yeni Yorum

  • Vildan

    Annem meme ve över kist kanseri benimde gen testim bening çıktı ve sag mememde 20nin üzerinde en büyüğü 30 mm solda ise 10a yakın en büyüğü 15 mm Dr’um meme koruyucu ameliyatı önerdi başka bı Dr gittiğimde ise bu ameliyat için yaşımın daha genç olduğunu söyledi yaşım 39 .Annem ilk kanser olduğunda 56 yaşındaydı över kist 4. Evredeydi meme kanserinede 68 yaşında 1. Evrede ameliyatını oldu ailede başka kanser bulgusu olan yok bu bilgilere göre siz ne öngörüsünüz şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Genetik testiniz negatif ise; memenizden koruyucu mastektomi ameliyatı olmanıza gerek yoktur. Yıllık meme takiplerinin düzenli yapılması şartıyla, memenizde birkaç iyi huylu kitle bulunması, meme boşaltma ameliyatı yapılmasını gerektirmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.