Meme Biyopsisi

Meme biyopsisi, meme içerisindeki herhangi bir lezyonun tanısını koymak amacıyla yapılan girişimsel bir işlemdir. Bu girişim, radyolog tarafından çeşitli tekniklerle ve iğnelerle yapılabildiği gibi, cerrah tarafından da oluşumun herhangi bir parçası veya tümünün çıkartılması şeklinde de yapılabilmektedir. Bu girişimler; iğne biyopsileri, kor biyopsi, vakum biyopsi, tel işaretleme ve Roll yöntemi olarak sıralanabilir. Cerrahi biyopsi yöntemleri ise; oluşumun bir parçasının çıkarılması (insizyonel) biyopsi yada tümünün çıkarılması (eksizyonel) biyopsidir

Memede iğne biyopsisi nedir?

İnce bir iğne ile yapılan, memedeki kitlenin içerisine girilerek buradan bir aspirat elde edilmesi amaçlı bir yöntemdir. Burada alınan örnek, bir doku örneği değildir. Alınan örnek, yoğun hücre oluşumlarından ibarettir. Bu yöntem, sitolojik bir tanı yöntemidir. Sitolojik tanı koymak (sadece hücre yapısına bakarak) , doku tanısı (parça alarak)  tanı koymaktan daha zordur. Bu nedenle iğne biyopsisi meme için çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir. Diğer yöntemlere göre, doğruluk oranları daha düşüktür.

Memede tru-cut biyopsisi nedir?

Diğer adı ”core biyopsi” olan bir biyopsi yöntemidir. Özel tru-cut iğnesi ile yapılır. Yöntemin özelliği, silindirik bir doku parçasını alabilmesi ve doku tanısına ulaşılabilmesidir. Lokal anestezi altında yapılır. Hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Bu yöntemde, özel iğne ile birkaç noktadan biyopsi almak mümkündür. Yöntemin avantajı, doku örneği alabilmesi ve patolog tarafından daha doğru karar verilmesini sağlayabilmesidir. Meme lezyonlarında tercih edilen bir yöntemdir.

Memede iğne biyopsisi ankara

Meme biyopsi ne zaman yapılır?

Hastada bir kanser ya da kanser öncüsü lezyondan şüpheleniliyorsa veya kronik bir meme hastalığı şüphesi varsa, biyopsi yaparak tanı konulabilir. Çıkartılan doku örnekleri, patolog tarafından çeşitli boyama yöntemleri ile boyanarak tadı konulmaya çalışılır. Özellikle en ufak bir kanser şüphesi bulunuyorsa, hastanın genel durumu, yaşı ve lezyonun durumuna göre seçilecek bir biyopsi yöntemi ile doku tanısına ulaşmak amaç olmalıdır.

Meme biyopsisi zararlı mı?

Meme biyopsisi, ehil ellerde yapıldığında, komplikasyon oranı düşük bir işlemdir. Genellikle günübirlik bir işlemdir. Yani hasta aynı gün içerisinde evine gönderilebilir. Hangi yöntemle yapılırsa yapılsın, meme biyopsileri dikkatli yapıldığı takdirde, yan etkileri ve komplikasyon oranları düşük olmaktadır. Hastalar için ağrılı bir işlem değildir. Bir meme kanserinin, biyopsi yapıldıktan sonra yaygınlaşacağı veya dağılacağı şeklindeki görüş doğru değildir. Ancak, biyopsi yapıldıktan sonra hastanın üç hafta içerisinde tedaviye başlaması önem taşır. Bu sürenin aşılması, kanserin yayılma riskini arttırabilmektedir.

Meme biyopsisi sonrası ağrı olur mu?

Biyopsi sonrasında hafif bir ağrı hissedilebilir. Ancak bu ağrı düzeyi, hafif ağrı kesicilerle ortadan kaldırılabilecek bir ağrı düzeyidir. Yaklaşık bir ila iki gün içerisinde biyopsi ağrısı tamamen ortadan kalkacaktır.

Meme biyopsisi sonrası memede morarma neden olur?

Meme biyopsisi sonrasında, zaman zaman, memede biyopsi bölgesinde bir morarma ortaya çıkabilmektedir. Bunun en önemli nedeni, biyopsi sırasında oluşan küçük kanamaların cilt altına dağılması ve görüntü vermesidir. Bu küçük kanamalar, genellikle zararsızdır ve morarma yaklaşık bir hafta içerisinde ortadan kalkacaktır. Ancak, biyopsi sonrasında ender de olsa gelişebilen görünür kanamalar ve ani şişmelerde, mutlaka doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Böyle bir kanamanın gelişmesi ihtimali son derece düşük olmakla birlikte, oluşması durumunda tıbbi müdahale gerektirebilir.

Önceki yazı
Tiroit Kanseri Ameliyatı Öncesi ve Sonrası
Sonraki yazı
Meme Kanseri Ameliyatı Sonrası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.