Meme Kanseri Ameliyatı Sonrası

Meme kanseri ameliyatı sonrasında,  hastalar genellikle 24 ila 48 saat sonra evlerine gönderilebilir.  Hastalara ağrıları için ağrı kesiciler ve gerekirse bazı antibiyotikler verilebilmektedir.  Pansumanların zamanında yaptırılması,  ve eğer dren konmuşsa bunların miktarlarının takip edilmesi önem taşır.  Bazı meme ameliyatlarından sonra,  birkaç günlük kol hareketi kısıtlamaları gerekebilir.  Ancak, bu geçici bir kısıtlamadır ve hastalar daha sonra kollarını normal bir şekilde kullanabilirler.  Ameliyat sonrasında, eğer yarada bir şişlik veya kanama meydana gelirse,  bunun hasta tarafından hekime ivedilikle bildirilmesi gerekir.

Meme kanseri ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Beşinci ya da altıncı günlerden sonra gelişen yara enfeksiyonlarında yarada ağrı, şişlik, ısı artışı ve hastada ateş yükselmeleri görülür.  Bu durum,  düşük bir olasılıkla meydana gelir.  Ancak, böyle belirtiler varsa hekimin bilgilendirilmesi önem taşır.  Bunların yanında,  hekim kontrollarına mutlaka zamanında gidilmesi ve yara kontrollarının yaptırılması, hastanın iyileşmesi açısından çok önemlidir.  Bu hastalarda herhangi bir özel diyete gerek yoktur.  Hastanın diyabetik (şeker hastalığı) olması durumunda,  mutlaka kan şekerinin ilaçlarla kontrol altında tutulması gerekir.  Bu,  yara iyileşmesi için son derece önemlidir.  Özel bir diyet uygulanmaması yanında, hastalara bol su içmeleri ve bol sıvı almaları önemle tavsiye edilir.  Zamanı geldiğinde, varsa drenleri çekilir ve normal kol hareketlerine başlanarak, hasta normal yaşamına döner.

Meme kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süreci

Meme kanseri ameliyatı sonrasındaki iyileşme süreci; yapılan ameliyat,  hastanın genel durumu ve hastayla ilgili faktörler ile ameliyat tekniğine bağlıdır.  Memenin alınmasını gerektiren ameliyatlarda (mastektomi) süreç biraz daha uzun sürer.  Ancak, yaklaşık olarak 2 ila 3 hafta içerisinde hasta normal yaşamına dönebilir.  Memenin alınmadığı (meme koruyucu) ameliyatlarda ise, süreç daha hızlı ilerler.  Ameliyattan sonraki 10-15.  günde hasta işini gücünü yapacak hale gelir.  Tabii ki yukarıda belirttiğimiz gibi,  hastanın genel durumu, ek hastalıklarının olup olmaması ve ameliyat tekniğine bağlı olarak iyileşme sürelerinde değişiklikler olabilmektedir.

Meme kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süreci

Meme kanseri ameliyatı sonrası şişlik neden olur?

Meme ameliyatları sonrasında,  ameliyat bölgesinde şişlik olması, genellikle bir sıvı birikimini işaret eder.  Bu sıvı birikimi, kan veya vücut sıvıları şeklinde olabilir.  Eğer dren konmuşsa, drenin yeterince çalışmaması veya sıvı birikiminin hızlı olması sonucunda gelişebilir.  Belli miktarda kan ya da sıvı birikimi (seroma) vücut tarafından emilebilir.

Ancak yüksek miktarlarda sıvı birikimi, eğer müdahale edilmezse daha sonra yara iyileşmesinin bozulması ve enfeksiyona yol açabilmektedir. Bu nedenlerle, bir sıvı birikimi ve şişlik olduğunda, miktarı çok fazla ise,  enjektörlerle steril bir şekilde boşaltılması ve gerekirse sıvının mikrobiyolojik tetkike gönderilmesi önem taşır.  Eğer apse gelişmişse, sıvı birikimi ile birlikte hastada yüksek ateş ve yara bölgesinde ısı artışı ve ağrı meydana gelir.  Apse tespit edilmesi durumunda, hemen boşaltılarak uygun antibiyotiklerle ve analjezik ilaçlarla hasta tedaviye alınmalıdır.

Meme kanseri ameliyatı sonrasında ağrı neden olur?

Her ameliyattan sonra olduğu gibi,  meme kanseri ameliyatlarından sonra da ağrı olması doğaldır.  Ameliyat sırasında yara oluşturulduğu bir gerçektir.  Ancak, günümüz şartlarında güçlü ağrı kesici ilaçlarla ameliyat sonrasındaki ağrılar giderile bilmektedir.  Ameliyat sonrasında ağrı kesici ilaçlara rağmen şiddetli ağrı hissedilmesi, yarada bir anormallik olabileceğini gösterir.  Bu durumlarda, yara kontrollarının ve genel kontrolların yapılması zorunludur. Bunun dışında, genellikle 24 saatten sonra,  meme kanseri ameliyat yeri ağrıları çok azalır veya tamamen ortadan kalkar denilebilir.

Meme kanseri ameliyatı sonrası takipleri hangi doktor yapmalıdır?

Meme kanseri ameliyatları sonrasında hastaların ömür boyu takip edilmeleri gerekmektedir. Kanser ameliyatı olmuş bir hastanın takipleri ve sonraki yaşamı konusunda sorumlu olan hekim ameliyatı yapan cerrahtır. Bu hukuksal olarak da tıbbi olarak da böyledir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser ameliyatı olmuş hastaların takibinden sorumlu olan kişi cerrahıdır.

Hasta ameliyat sonrasında uzun süre kemoterapi veya radyoterapi yani ışın tedavisi almış olsa bile, bu hekimler hastanın yaşamsal durumu konusunda hukuk önünde sorumlu değillerdir. Ayrıca meme kanseri sonrası oluşan nüks ihtimali ve meme kanserinin metastaz yapma ihtimallerine karşı daha eğitimli olan meme cerrahının takipleri yapması, hasta için son derece önemli hayati bir tercihtir.

Özet olarak söylemek gerekirse; meme kanseri ameliyatından sonra asıl sorumlu olan hekim ameliyatı yapan cerrah olduğundan dolayı hastayı ömür boyu cerrahın takip etmesi kaçınılmazdır. Ancak, eğer kemoterapi ya da radyoterapi almış bir hasta söz konusuysa, takibin belli dönemlerinde bu branşların da takibe katılması mümkündür. Şunu biliyoruz ki tüm dünyada olduğu gibi meme kanserinde takipten ve hastadan sorumlu olanlar ameliyatı yapan cerrahlardır.

Önceki yazı
Meme Biyopsisi
Sonraki yazı
Tiroid Biyopsisi

12 Yorum. Yeni Yorum

  • Reşit

    Annem 87 yaşında meme kanseri ameliyatı oldu 1.Evre memesi ve koltuk altı temizlendi ertesi gün taburcu oldu normalmi koltuk altı sıvı torbası var hastanın yatması gerekmezmi sıvı kuruyana kadar saygılarımla hocam beni aydınlatırsan memnun olurum

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Hastanın ameliyat sonrası dren sıvısı için hastanede yatmasına gerek yoktur. Rahatlıkla ayaktan takip edilebilir.

  • Vijdan

    2000 yılında göğüs kanseri ameliyatı oldum lenf lerim alındı kolumda ve koltuk altında şişlik ve ağrı oluyor zaman zaman normal midir teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Ameliyatta meme ve koltuk altı lenf bezleri alınan meme kanseri hastalarında, sonradan ışın tedavisi de yapılmışsa, kolda ödem gelişme olasılığı yaklaşık olarak %20 kadardır. Bu durum gelişmişse bir lenf ödem merkezine başvurmanızı öneririm.

  • Arife özel

    2018 yılında sol meme ameliyatı oldum kitle kısmen alında yani sadece kitle alındı meme. Komple alınmadı lenf mod lari koltuk altı alındı kötü huylu çıktı şükür 4 yıldır bı sorun yok 3 aylık iğne kontrol vs devam ediyorum.3 aydır göğüs bölgemde üst kısımda zar kalınlaşması var bütün tahlillerde temiz çıktı ama göğüs üst bölgesinde ki sertlik gecmiyor. ne olabilir sizce?

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Meme koruyucu kanser ameliyatlarından sonra, ışın tedavisi de mutlaka yapıldığı için, bu kişilerde ameliyatın yapıldığı yer ve civarında sertleşmeler olabilir. Bu genelde sert bir dokunun iyileşme sürecinde yavaş yavaş gelişmesinden kaynaklanır. Görüntüleme yöntemlerinden özellikle de meme MR’ı, nüks ile ayrım yapmada başvurulması gereken yöntemdir. Ancak, gelişen bu sertliklerin genellikle zararsız olduklarını söylemek mümkündür.

  • Ayşe

    Annem 39 yaşında 8 tane kemoterapi aldın ve sonra ameliyat oldu iki göğsü bosaltildi ameliyat başarılı geçti 2 hafta oldu yapalı ayak ağrısı var neden ne yapabiliriz

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Hastamız meme kanseri nedeniyle ameliyat öncesinde kemoterapi aldığı için, daha sonra gelişen ayak ağrılarının, bu tedavinin sebep olduğu uç sinir problemlerinden gelişebileceği akla gelmektedir. Bu konuda bir nöroloji uzmanına danışmakta büyük fayda vardır.

  • Berrin

    Merhaba hocam lumpektomi ameliyati oldum 10 gün önce memenin içine su koyduk demişti doktorum şuan dikislerimden koyu ve akışkan şekilde sıvı geliyor kahverengi şeklinde bunun için korkmalimiyim ?ne yapmam lazim

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Lumpektomi ameliyatı sonrası yara boşluğunda sıvı toplanabilir. Sorunun çözümü zor olmamakla birlikte, ameliyatınızı yapan hekime danışmanız en uygun yoldur.

  • Arzu

    Kanser tedavisi bittikten sonra alınan kemoterapi ilaçlarından oluşan ödem ve kilo artışı ne zman düzene girer

    Yanıtla
  • Bilgehan

    Merhaba,17 Nisan 2023tarihinde sol memede Bırads4 tanısıyla kitle alım ameliyatı oldum.Ameliyat sonrası herhangi bir tedavi görmedim.Üç ay sonra aynı kolun koltuk altında üç adet lenf nodülü çıktı ve antibiyotik tedavisi gördüm.Şimdi aynı memede ameliyat olduğum yerin iki parmak üstünde Bırads 4 tanısı tekrar konuldu ve doktorum hemen alalım dedi ama şimdi aklım karıştı bu süreç hep bu şekilde devam mı edecek?Benim gibi iyi huylu kitle ameliyatı olanlar ameliyat sonrası ozon, radyoterapi ve kemoterapi görmüşler bende neden tedavi olmadı.Bilgi almak istiyorum lütfen.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.