Haşimato Lazer Tedavisi

Lazer ışınları tıbbın bazı dallarında kullanılmaktadır. Düşük doz lazer tedavisi inflamasyonu (iltihap) azaltıcı ve kanlanmayı arttırıcı etkileri nedeni ile kas ve eklem ağrıları ve problemlerinde kullanılmaktadır. Bu uygulamalarda herhangi bir yan etki bildirilmemiştir. Bu doz, ameliyatlarda kullanılan lazer dozunun 1000’de 1 dozu kadardır.

Yaklaşık olarak 3-4 yıl önce başlayan çalışmalarda, Hashimoto tiroiditi hastalarında lazer tedavisi ile umut verici sonuçlar elde edilmiştir. Başka çalışmalarda ve ülkemizde de benzer başarılı sonuçlar alınmıştır. Burada amaç, fonksiyonunu kaybetmiş ya da zayıflamış tiroid hücrelerinin oksijenasyonunu arttırarak yeniden tiroit hormonu üretebilir hale getirmek ve hastaların şikayetlerinde azalma sağlayarak yaşam kalitelerini arttırmaktır.

Haşimato Lazer Tedavisi (Fotobiyomodülasyon) Nedir?

Düşük doz lazer tedavisi, organ spesifik bir otoimmün hastalık olan Hashimoto’da, azalmış olan tiroid fonksiyonlarını düzeltmek, ilaç dozlarını azaltmak ya da ilacı kesmek ve hastanın şikayetlerini en aza indirerek yaşam kalitesini yükseltmek amaçlı yeni bir tedavi yöntemidir. Lazer, tıbbın birçok alanında kullanılmaktadır.

Özellikle ameliyatlarda, cerrahi müdahalelerde kullanılan kesici lazer, yüksek dozlarda uygulanan ve yakıcı-kesici özelliğe sahip bir dalga boyundadır. Kas ve kemik problemleri ve eklemlerde uygulanan laser dozları daha çok düşük dozlu olmaktadır. Haşimato hastalığında, 3-4 yıl önce uygulama alanı bulmaya başlayan lazer tedavisinde kullanılan doz ise ameliyatlardaki dozun yaklaşık olarak 1000 kat altındadır.

Lazer yöntemi ile haşimato tedavisi

Lazer Tedavisinin Yan Etkisi Var mı?

Bugüne kadar yapılan uygulamalarda ve çalışmalarda herhangi bir yan etki görülmemiş ve bildirilmemiştir. 2014 yılında yapılan 3 ayrı çalışmada, hashimoto tiroidi hastalarında lazer tedavisinde, umut verici sonuçlar elde edilmiştir. 10 seans yapılan lazer sonucunda, hastalar 1 yıl takip edilmiş ve bunların %70’inde tiroid hormonu ilacı (Levotiroksin) kesilmiştir. Daha sonraki çalışmalarda da benzer sonuçlar elde edilmiş olup hastaların ilaç azaltma ya da kesme yanında, yaşam kalitelerinde artış ve şikayetlerinde azalmalar saptanmıştır.

Haşimato hastalarında hastalık gün geçtikçe ilerlemekte ve bu hastalar genellikle yüksek doz tiroit hormonunu uzun süre kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Uzun süre Levotiroksin-T4  (tiroit hormonu) kullanımının, kemik erimesine (osteoporoz) yol açabilmesi yanında tiroit hücrelerini tembelleştirdiği ve geri dönülmez biçimde baskılayarak,hormon üretemez hale getirebildiği düşünülmektedir. Lazer tedavisi, tüm bu durumlara yol açılmadan önce Hashimato’yu kontrol altına almada ve durdurmada umut verici bir yöntem olarak gözükmektedir.

Bilindiği gibi Hashimoto tiroiditi, B-hücreleri T-hücrelerini aktive eden organ-spesifik otoimmün bir hastalıktır. Son 20 yıl içerisinde, dünya toplumlarında sıklığı giderek artan ve yaşam kalitesini bozan toplumsal bir sorun hale gelmiştir. Bugüne kadar Haşimato’daki patolojik mekanizmaları ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Tanı konulduğunda, çoğu hastada uzun dönem Levotiroksin (T4) tiroit hormon tedavisini zorunlu hale getirmektedir. Steroidler(kortizon) ve antienflamatuar ilaçların hastalığı önlemede ve tiroid bezini iyileştirmede hiçbir etkisinin olmadığı anlaşılmıştır. Bazı hastalarda, selenyum(glutatyon) ve Levotiroksin’in Anti-TPO antikor seviyelerini azaltmada etkili olabildiği gösterilmiştir.

Haşimato lazer tedavisi ile ilgili güncel bilgiler paylaştığım Instagram hesabımı takip etmeyi unutmayın.

Haşimato Hastalığında Lazer Tedavisinin Avantajı

Lazer ışınları, Haşhimoto hastalarında, alternatif bir tedavi yöntemi gibi gözükmektedir. Lazer ışınları, biyolojik cevapları ve antiinflamatuar (iltihap önleyici) mekanizmaları harekete geçirmektedir. Lazer ışınlarının, bazı otoimmün hastalıklarda (romatoid artrit , sjögren’s sendromu) etkili olduğu daha önce gösterilmiştir. Hayvan deneylerinde ise; lazer tedavisinin T3-T4 hormonlarını yükselttiği saptanmıştır. Düşük doz lazer tedavisi, invaziv olmayan, düşük riskli bir tedavidir. Uygulanması kolay ve pahalı olmayan bir yöntemdir.

Örnek Lazer Tedavisi Araştırması

En son yapılan bir çalışmada (Erbil ve ark) haşimato hastalığı 350 hastada lazer tedavisinin (Fotobiyomodülasyon), tiroid fonksiyonları, antikor düzeyleri ve hormon tedavisinin azaltılması yada tamamen kesilmesine etkisi araştırılmıştır. 350 hastanın tümü antikor ve/veya ultrason bulguları ile Hashimoto tiroidit tanısı almış ve çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların %96’sı kadın idi. Ortalama yaşları 37 ± 8 idi. Bütün hastalar hipotiroidi nedeniyle tiroit hormon tedavisi (Levotiroksin-T4) alırken, normal düzeylerde T3,T4 ve TSH düzeyleri bulunduruyordu. Başka otoümmin hastalığı olanlar, boyuna önceden ışın almış olanlar ve tiroit ameliyatı geçirmiş olanlar bu çalışmaya dahil edilmedi.

Haşimoto hastaları iki gruba ayrıldı: 1. grub’a (210 hasta) ; lazer tedavisi ve diyet desteği ( D-vitamini+Demir+Selenyum), 2.grub’a (140 hasta) sadece diyet desteği uygulandı. Vitamin D düzeyleri 40ng/dl’nin altında ve demir düzeyleri 30ng/dl’nin altında olan hastaların tümüne destek yapıldı. Çalışma bittikten 3 ay sonra tüm Hashimato hastalarının tiroid hormon (T4) gereksinimleri değerlendirildi. T3,T4,TSH düzeyleri , T3’ün T4’e oranı (T3/T4) ve tiroit antikor düzeylerine bakılarak tedavi öncesi değerlerle karşılaştırıldı.

Ankara hashimato lazer tedavisi

Çalışmada, hiçbir hastada lazer tedavisine bağlı yan etki görülmedi. Lazer tedavisi uygulanan Haşimato grubunda; T3 seviyeleri, T3/T4 oranı, Vitamin-D, selenyum ve demir seviyeleri yükselirken, anti-TPO antikoru ve haftalık tiroit hormonu gereksinimi anlamlı düşüş gösterdi. Yani hastaların hormon ihtiyaçları belirgin olarak azaldı. Lazer tedavisi yapılmayan diğer grupta ise herhangi bir değişiklik görülmedi.

Çalışma sonucunda yapılan lojistik analizde Haşimoto tiroiditinde lazer tedavisinin, T3/T4 oranının azalmasında 70 kez , hastanın aldığı hormon ilaçlarının dozunun azaltılmasında 15 kez etkili olduğu anlaşılmıştır. Hashimoto’da lazer tedavisinin, tiroit fonksiyonlarını arttırdığı ve hastaların daha az tiroit hormonuna ihtiyaç duydukları gösterilmiştir. Bir süre sonra, bazı hastalarda ilacın tamamen kesilebileceği de anlaşılmaktadır. Bu da hastaları, tiroit hormon ilacının kemik erimesi (osteoporoz) etkilerinden koruyucu bir özelliktir.

Lazer tedavisinin anti-inflamatuar etkileri konusunda birçok destekleyici çalışma vardır. Hücre korunması ve onarımına etkisi gösterilmiştir.

Parrado ve arkadaşları yaptıkları bir çalışmada, lazer ışınlarının tiroid dokusunun mikro dolaşımını arttırdığını bulmuşlardır. Bir başka çalışmada (Azevedo ve ark) farelerde laser tedavisinin tiroit hormon seviyelerini desteklediğini ve yükselttiğini ortaya koymuşlardır. Tiroit’de iyottan üretilen T4 hormonu, bir iyodu kaybederek T3’e dönüşür. T3/T4 oranı bu dönüşümü gösterir. Normal değeri: 0.017’dir bu oran Haşhimoto hastalarında azalır. Bu bize Hashimoto’da T4’ün, aktif hormon olan T3’e dönüşümünde azalma olduğunu göstermektedir. Lazer tedavisinden sonra bu oran yükselmekte ve T4’ün, aktif hormon olan T3’e dönüşümü de artmaktadır. Bu da T3 seviyelerinin artışı ile sonuçlanır.

Haşimato tiroidi lazer tedavisi ile ilgili güncel videolar paylaştığım Youtube kanalımı takip etmeyi unutmayın.

Örnek Lazer Tedavisinden 3 Ay Sonra

Lazer tedavisinden 3 ay sonra Haşhimato hastalarında %30-%47 oranında hormon tedavileri kesilmiştir. Bütün bu etkiler hastaların klinik belirtilerinde ve yaşam kalitelerinde iyileşme hissettirmiştir. Bu etki, tüm çalışmalarda hastalardan alınan geri bildirimlerle ortaya konmuştur. Haşhimato tedavisi sonunda antikor seviyelerindeki azalma anlamlı olmuştur. 3 ay sonunda antikor seviyeleri azalmıştır. Bu bulgu anti-inflamatuar etkiyle hastaların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamaktadır. Haşhimato’da lazer tedavisi, gerek T3/T4 oranını azaltması gerekse T3 seviyelerini arttırması yanında anti-TPO antikorlarını da azaltması sayesinde ilaç gereksinimini düşürmekte yada tamamen ortadan kaldırmaktadır. Bu etkiler, hastaların sübjektif şikayetlerini azaltmakta ve yaşam kalitelerini arttırmaktadır.

Haşimato Lazer Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hashimoto lazer tedavisi, tiroit antikorları yüksek olan ve/veya tiroit ultrasonunda tiroidit bulguları bulunan hastalara yapılabilir. Özellikle Tiroit hormon tedavisini almakta olan hastalarda T3,T4 ve TSH normal sınırlarda ise, lazer tedavisi tercih edilir. Bunlar , tiroit fonksiyonları gerilemiş olan, kalıcı hipotiroidi gelişmiş yada gelişmekte olan hastalardır. Ayrıca, uzun yıllar tiroid hormonu ( Levotroksin) kullanmaya aday olan , dolayısıyla bu ilacın yan etkilerinin (kemik erimesi gibi) ortaya çıkabileceği hastalardır. Başka bir otoimmün hastalığı bulunan, tiroid nodülü bulunan, boyun bölgesine ışın tedavisi almış olan, tiroit ameliyatı geçirmiş olanlar ve troit metabolizmasını etkileyen başka hastalığı bulunanlarda, lazer tedavisi tercih edilmez. Tüm hastaların laser tedavisinden önceki ilaç dozları, T3,T4 ve TSH seviyeleri ile tiroit antikor seviyeleri (anti-TPO) kaydedilir.

Ankara Haşimato Lazer Tedavisi

Lazer ışınlaması: (Photobiomodulation) ‘’GaAIAS-tipi Diode laser’’ cihazı ile yapılmaktadır. Output gücü: 100mW, dalga boyu: 850Nm ve güç yoğunluğu:1.43W/㎠’dir. Lazer probu hastaların boynu hafif extansiyona getirildikten sonra tiroit bezi sınırları içinde uygulanır. Tiroid glandının sınırları belirlenerek (ultrason kullanılabilir), 8 adet hedef nokta belirlenir. Bunlar; üst, üst-dış, sağ ve sol tiroid pollerinin alt sınırı, isthmus’un sağ ve soludur.Bu noktalar bir cerrahi kalemle işaretlenebilir.Tiroid glandı üzerine 1cm aralıklarla düşük düzeyde lazer (20.57 J/㎠) ışını uygulanır. Her uygulama noktasına 20 saniye süreyle radiant enerji cilt üzerinden uygulanır. Toplamda 3 gün içersinde, ‘’6 Seans’’ olarak yapılır. Toplam doz 96-J’dür. Lazer cihazı her seanstan sonra kalibre edilir. Düzük düzey (doz) laser olduğu için herhangi bir yan etkisi yoktur.

Haşimato tedavisi ile ilgili güncel yazılar paylaştığım Facebook Sayfamı takip etmeyi unutmayın.

Lazer Tedavisine Yardımcı Vitaminler ve Diyet

Lazer tedavisine yardımcı olmak üzere ağızdan, selenyum, D-vitamini ve demir takviyeleri verilmesinin, tiroit bezinin fonksiyonları ve klinik şikayetler üzerine olumlu etkileri olduğu gözlenmektedir. Bu takviye, 3 günlük seansların başında ve 3 günün sonunda serum yoluyla (IV) olarak verilebilmektedir. Glutation ve C-vitamini 6 seansın başında ve 3 gün sonunda birer defa serum içinde damardan uygulanır. Bu takviye edici uygulamaların , lazer tedavisin etkisini arttırdığı ve hastalardaki şikayetleri azalttığı gözlenmektedir. Özellikle, halsizlik, mutsuzluk( depresyon) ve kilo verme konusunda olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Egzersiz

Haşhimato’da lazer tedavisi ve takviye gıda uygulamaları yanında, yürüyüş, pilates gibi düzenli yapılan egzersizlerin son derece olumlu sonuçlar verdiği görülmektedir.

Bütün bu tedavilerin bitiminden yaklaşık 3-4 ay sonra hayat kalitesinde artış, ilaç dozlarında azalma ve zamanla ilacın tamamen kesilmesi hedeflenmektedir. Bu tedavilerdeki amaç, uzun dönem ilaç kullanarak tembelleşen tiroid hücrelerinin mikrodolaşımları arttırılarak yeniden faaliyete geçmelerini sağlamak ve ilaca gereksinimi azaltarak, aynı zamanda ilacın yan etkilerinden (kemik erimesi) hastayı korumaktır. Haşhimato’da lazer tedavisinden sonra,zamanla ilacın tamamen kesilmesi de mümkün olabilmektedir. Bu oran, birçok yayında %30-%70 arasında değişmektedir.

Haşimato Hastalığında Lazer Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Hashimoto tiroiditinde lazer tedavisi programına alınabilecek hastalar; tiroid antikorları(anti-TPO) yüksek olan ve/veya tiroid ultrasonunda tiroidit bulguları bulunan ve ilaç kullanmakta olan (tiroit hormonu) , T3,T4 ile TSH seviyeleri normal sınırlarda olan hastalardır. Özelikle, uzun süredir ilaç kullanmakta olan Haşimato hastalarında, lazer tedavisine başlamak doğru bir yaklaşımdır. Hashimato’da lazer tedavisi; başka otoimmün hastalığı olanlara , boynuna ışın tedavisi yapılmış olanlara, tiroit ameliyatı geçirmişlere ve tiroid nodülü bulunan kişilere uygulanmaz.

Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hashimoto’da laser tedavisinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Tedavi sonras,ı özel bir kısıtlama yapılmaz. Takviye gıdalar ve vitaminler verilmişse, bunlar aksatılmadan alınmalıdırlar. Günlük düzenli yürüyüşler veya başka sporların düzenli bir şekilde yapılması (egzersiz) tavsiye edilir. Hasta sigara içiyorsa, azaltması ya da bırakması önerilir. Yaklaşık olarak 3 ay sonra hasta T3,T4,TSH ve antikor testlerini yaptırarak, tedavisini yapan hekimle paylaşmalı ve rutin kontrollerine gitmelidir.

Haşimato Lazer Tedavisi Fiyatları

Haşimoto’da lazer tedavisi fiyatları; ABD ve Avrupa’da 3.000-8000 dolar arasında değişmektedir. Ülkemizde, az sayıda merkezde yapılmakta olan bu tedavi, 2024 yılı itibari ile yapılan yere ve hastanın durumuna göre lazer tedavisinin fiyatları değişebilmektedir.

Haşimato hastalığının lazer ile tedavisi hakkında aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Lazer tedavisi için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Önceki yazı
Haşimato
Sonraki yazı
Paratiroid

30 Yorum. Yeni Yorum

  • atalay ince

    kızım haşimato hastası teşhis yeni konuldu,eklem ağrıları ve yürüdüğü zaman göğüste sıkışma rahatsızlığı devam ediyor.75 lik hap kullanıyor.lazer tedavisi ile düzelirmi ? Ankara irtibat numarasını alabilirmiyim?

    Yanıtla
    • cagataycifter

      Kızınızın şikayetlerinin haşimatoya bağlı olup olmadığını bilemeyiz. Kendisini görüp, sonuçlarıyla değerlendirmek gerekiyor. Haşimato tiroiditinde “Lazer ve antioksidan serum tedavisi” uygun hastalarda ilaç gereksinimini azaltmakta ve hayat kalitesini arttırmaktadır. Hashimoto’da lazer tedavisi tiroid hücre oksijenasyonunu arttırarak umut verici sonuçlar vermektedir. İletişim ve randevu için 0552 660 3505 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Klinik adresim : Cinnah caddesi No:72/1 Çankaya/Ankara.

  • Meryem ozdemir

    Hasimato hastasıyım lazer tedavi olmak istiyorum nerede yapiliyor

    Yanıtla
    • cagataycifter

      Merhaba Meryem hanım, hashimato lazer tedavisi için 0552 660 3505 numaralı telefonu arayarak randevu alabilirsiniz. Klinik adresim: Cinnah caddesi No:72/1 Çankaya/Ankara.

  • Esra

    Bu lazeri olduktan sonra haşimato ortadan kesin olarak kalkarmı.

    Yanıtla
    • cagataycifter

      Haşimato, bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Kesin bir tedavisi yoktur. Hastalar, genellikle ömür boyu yüksek dozda hormon ilacı kullanmak zorunda kalırlar. Bu ilaçların uzun dönemde yan etkileri bilinmektedir. Haşimato lazer tedavisi; bozulmuş olan yaşam kalitesini arttırıp,ilaca bağımlılığı azaltarak etki eder.

  • Emel Akman

    Merhaba hipotiroidi hastasıyım lazer tedavisi uygulanabilir mi?

    Yanıtla
    • cagataycifter

      Her hipotiridi Haşimato hastalığı nedeniyle oluşmaz. Eğer tiroidin az hormon üretmesi (hipotiroidi) Haşimato hastalığına bağlı ise Lazer tedavisi yapılabilir.

  • Gülbahar

    Hocam merhaba bana degerlerime göre hasimato tanisi konulmuştu .anti tpo 110 diğer değerlerim normalbi ara 25 lik ilaç kullandım doktor bıraktırdı ,en son coronada atlatinca bende anksiyete çıktı daha kotu oldum ,uykusuzluk problemim var gündüzleri de sürekli uykulu haldeyim aşırı halsizlik ,lazer tedavisi yaptrmam uygun müdür

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Lazer tedavisine uygun olup olmadığınızı, muayene sonucunda belirleyebilirim.

  • Esra

    Merhabalar bende hasimato hastasıyım senelerdir 75mg ötrox kullanıyorum şimdi okuyunca lazer tedavisi bana umut verdi fakat benim diğer otoimmün hastalığımda romatait artrit ben yaptıramazmıyım lazer

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Haşimato hastalığınız lazere uygunsa, siz de lazer yaptırabilirsiniz. Romatoid artrit bir engel teşkil etmez.

  • Hasan acar

    Hocam merhabalar ben haşimato tiroiti hastayım 150 doz kullaniyorum nodül var ama bende lazer tedavisi ile ilaç dozum azaltılabilir mi veya tamamen kesilir mi

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Hasan bey, nodülün durumuna göre karar vermek gerekir. Şüpheli bir nodülse lazer tedavisi yapmıyoruz. Nodülün takibini yapıyoruz. Ancak şüpheli bir nodül değilse lazer yapılabilir ve sizin kullanmakta olduğunuz ilaç dozları azaltılabilir veya zaman içersinde ilaç kesilebilir diye düşünüyorum. Geçmiş olsun.

  • Meral

    Hocam 2018 yılında tiroid ameliyatı oldum. Lazer tedavisi görebilir miyim ben de? Yazinizda ameliyat geçirmiş kişilere uygulanmaz yaziyor. Ne gibi sakıncasi var lazer uygulamasinin ameliyat geçirmiş kişilere

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Tiroit dokusu tamamen çıkartılan hastalarda doku kalmadığı için buraya lazer uygulanmaz. Ancak tek taraflı yapılmışsa, kalan tiroid dokusunda haşimato varsa lazer uygulanabilir. Geçmiş olsun.

  • Fatma Seval Yeşilşiraz

    Lazer tedavisi sonunda normale dönen troid bezi, sonrasında tekrar haşimoto oluşur mu.

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Hashimoto hastalığı Lazer tedavisi ile yok olmaz. Ancak ilaç ihtiyacınız azalır ve bunun yanında yaşam kaliteniz artar.

  • Ahmet Topçu

    TSH, T3, T4 değerlerim normal sadece ANTİ TPO ve ANTİ TRGO yüksek çıkıyor. Bu durumda ben haşimato hastası mıyım ?

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Tiroid ultrasonunda da kronik troid bulgularınız varsa, haşimato hastasısınız diyebiliriz.

  • Murat Özçelik

    Hocam 2yıl teşhis konulamadı.14ay önce haşimato dendi.Kortizon tedavisi gördüm.Propcil kullanmaya devam ediyorum.(2×50)Küçük küçük ve çok sayıda polip görüldü.t4:0.7. TSH.:3.2 doktorum TSH yükseldiğinde ilacıazaltacağımızı söyledi.Lazerin faydası olurmu?

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Sizde haşimato değil, hipertroidi var. Bu durumda, lazer uygulamasının bir faydası yoktur.

  • Özlem

    Hocam TSH değerim çok düşük 0.005 haşimato teşhisi kondu ilaçla kullanıyorum bu seferde TSH 4.5 lazer tedavisi uygulanabilirmi

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Tiroid ultrasonu ve kan tetkiklerinizle birlikte , muayenede uygun bulunmanız halinde tiroide lazer yapılabilir.

  • Neslihan Gümüş

    Merhaba, hasimato hastasıyım.t3,T4,TSH normal.anti tpo cok yüksek.Goz çevremde şişme ve sağ gözümde öne doğru çıkma var.Doktorum kortizon tedavisi başlayacak.Vazgecip lazer mi yaptırayım

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Size kortizon önermiyorum. Mutlaka muayene ve ek tetkikler yapılıp, karar verilmesi gerekir.

  • Ayşe

    Hocam merhabalar 6 Yıldır haşimato hastasıyım kilo problemim var euthyrox125 kullanıyorum eklem ağrılarım var,halsizlik var lazer tedavisi zayıflamama ve ağrılarımın azalmasına yardımcı olur mu

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Lazere uygunluğunuz değerlendirilip, tedaviye başlanabilir. Haşimatoda lazer uygulamasından sonra, belirtilerin azalma oranı %85 olarak gözlenmektedir.

  • ahmet göküş

    Merhaba Hocam

    2008 ve 2009 yıllarında atom tedavisi gördüm. Zehirli guatrdan hasimatoya geçiş oldu. Şuan 200 lük levatron kullanıyorum. Lazer tedavisi olabilir miyim?

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Tiroidine atom tedavisi (İyot 131) uygulanmış kişilerde, lazer yapılması uygun değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.