Tiroid

Tiroit bezi boynumuzda soluk borusunun ön kısmında, adelelerin arkasında bulunan kelebek şeklinde 20-25gr ağırlığında bir organdır. Tiroit hormonları (T3 ve T4) ve kalsitonin bu bezde üretilir. Tiroit bezi, kadınlarda erkeklere göre daha büyüktür. Gebelik sırasında biraz daha büyür. Sağ ve sol loblardan oluşur.

Yoğun bir kan ve lenf damarları ağı mevcuttur. Bu nedenle tiroit kanserlerinde boyundaki lenf bezlerine yayılım daha sık görülür. T4 hormonu, gıdalarla aldığımız ‘’iyot’’dan’ elde edilir. Daha sonra T4 ,T3’e dönüşerek hücre içerisine girer. Aktif olan hormon T3’tür. Beyinde bulunan hipofiz bezi,TSH (tiroit stimülan hormon) salgılayarak tiroidin hormon dengesini ve ihtiyacını ayarlar. Tiroit hormonları dokuların oksijenlenmesini sağlayan çok önemli bir işleve sahiptir.

Troit bezinin büyümesi (guatr), aşırı hormon artışı ( hipertiroidi- zehirli guatr), hormon yetersizliği ( hipotiroidi), tiroit iltihapları ( akut, subakut, otoimmün hashimoto), tiroid nodülleri( kitleleri) ve troid kanserleri, tiroid bezinde oluşan başlıca hastalıklardır. Her bir tiroid hastalığının tedavisi farklı bir yaklaşım gerektirir.

Örneğin: Bezin yetersiz olduğu durumlarda tiroit hormonları devreye girer. Bezin aşırı çalışması ve hormon salgılaması durumunda hormon düzeylerini düşürmek için bazı ilaçlar kullanılmakta ancak işe yaramadı durumlarda ameliyat gerekli olmaktadır. Tiroit iltihaplarında tanı koymak oldukça zordur. Tedavi öncelikle tıbbı tedavidir. Tiroit iltihaplarının cerrahi bir tedavisi söz konusu değildir.

Tiroid Nedir

Tiroid bezi boyunda soluk borusunun önünde, tiroid kıkırdağı altında yerleşmiş 20-25gr ağırlığında bir organdır. İki yanında şah damarları yer alır. Kadınlarda tiroit bezi daha büyüktür. Troid bezi iki lobdan oluşur. Bu iki lobu bağlayan kısım istmustur. Kan ve lenf damarları bakımından zengin bir organdır.

Tiroid hormonları (T3 ve T4) metabolizmayı hızlandırır ve dokulara gelen oksijenin kullanılmasını sağlar. Tiroiti etkileyen bazı hastalıklarda bu hormonlar azalır veya çok yükselebilir. Azalması hipotiroidi, artışı hipertiroidi olarak tanımlanır. Ayrıca troidi etkileyen iltihabi olan durumlar da oluşabilir. Tiroid kanserleri de bir başka önemli hastalıktır.

4 tür tiroid kanseri vardır. Papiller, folliküler, medüller ve anaplastik kanser. Ayrıca bir ara grup olan hurtle cell tiroid kanserleri vardır. Tiroidin kanserlerinde ve iltihaplarında hormon seviyeleri normal veya anormal olabilmektedir. Tiroit kanserlerinin tedavisi öncelikle cerrahidir yani ameliyattır.

Buna bir istisna Anaplastik tiroid kanseridir. Bu kanserlerde genellikle cerrahi tedavi mümkün olamamaktadır. Hızlı yayılımından dolayı tanı konduğunda inoperabl (ameliyat sınırlarını aşmış) durumdadır. Genellikle solunumu rahatlatıcı küçük müdahaleler ya da ışınlama(radyoterapi) yeterlidir.

Tiroid Belirtileri

Tiroid Nedenleri

Tiroid bezinde gelişebilen çeşitli hastalıklar vardır. Bezin az çalışması ve hormon düzeyinin düşmesi ‘’hipotiroidi’’ye, fazla çalışması ve hormon düzeyinin yükselmesi ‘’hipertiroidi’’ye (zehirli guatr) yol açmaktadır. Tiroid bezinin iltihabına tiroidit denir. Akut, subakut ve kronik olabilir. Kronik ve otoimün olan tiroidite haşimato hastalığı denir. Akut ve subakut tiroid iltihabından genellikle virüs ve bakteriler sorumludur.

Troit içeresinde gelişen kitlelere ‘’ nodül’’ denir. Troit nodülleri toplumda %7 ila %8 oranında bulunur. Kadınlarda bu oran %15’i bulur. Tiroit nodülleri kadınlarda daha sık görülür ancak nodüllerde kanser görülme oranı erkeklerde daha fazladır. Neden geliştikleri tam olarak bilinmemekle birlikte gıdalardaki iyot eksikliği ve enzim eksikliği suçlanmaktadır. Tiroit nodüllerinin önemi, kanser riski taşımaları ve aşırı hormon salgılayabilmelerindendir.

Tiroid kanserleri genellikle tiroit nodülleri olarak ortaya çıkar. Papiller, follüküler,medüller,hurtle ve anaplastik kanserler görülebilmektedir. Papiller kanserler biraz daha yavaş ilerleme gösterirken, anaplastik tiroid kanserleri ölüm oranı en yüksek kanser grubunu oluşturmaktadır. Titoit kanserlerinin nedeni olarak tek bir neden söylemek çok güçtür. Mutasyonlar, radyasyona maruz kalmak, yaş, genetik faktörler ve bazı kimyasallar rol oynayabilir.

Tiroid Belirtileri

Tiroit hastası olduğumuzu nasıl anlarız? Bunu bazı belirtilerden anlayabiliyoruz.

Zehirli tiroid belirtileri (tiroit yüksekliği belirtileri: çarpıntı, sinirlilik, terleme, titreme, iştah olmasına rağmen zayıflama, göz bulguları, uykusuzluk, halsizlik)

Tiroid az çalışması belirtileri: halsizlik, ciltte kuruluk, kilo alma, kilo verilememesi, saç dökülmesi, yorgunluk ve cinsel isteksizlik.

Tiroit krizi belirtileri: hipertiroidi (zehirli tiroid) hastalığı bulunup, bunun farkında olmayan kişilerde görülebilen bir durumdur. Herhangi bir hastalık ya da ameliyat travması tiroid krizini tetikleyebilir. Vücut sıcaklığı anormal değerlere yükselir (40-42 derece), taşikardi ve kalp yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle küçük ya da büyük her cerrahi müdahale öncesinde tiroid hormon düzeylerine bakmak önem taşır. Aksi halde ameliyat sırasında tiroid krizi ile karşılaşılabilir ve farkına varılmadığı taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Tiroit iltihaplarında: akut iltihaplarda boyunda şişlik ve ağrı, ateş, halsizlik gibi iltihabın belirtileri görülür. İltihabın başlangıcında tiroit hormon düzeyleri yükselebilir ve hipertiroidi görülebilir. Kronik iltihaplarda tiroit bezinin az çalışması nedeni ile hipotiroidi belirtileri ortaya çıkar. Tiroit kanserlerinde genellikle bir nodül oluşuyla başladığı için hasta tiroidde bir şişlik fak edebilir.

Hastayı inceleyen hekim şüpheli bir tiroit nodülünü saptayabilir. Kanser şüphesi bulunan nodüller için ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) yapılarak tanı konulmaya çalışılır. İlerlemiş tiroid kanserlerinde (örneğin anaplastik kanserler) boyunda çok sert ve yaygın bir kitle bulunması yanında hastada solunum güçlüğü ve hırıltılı solunum ortaya çıkabilir. Bu belirti soluk borusunun tümör tarafından işgal edilmesi nedeni ile ortaya çıkar.

Ankara Tiroid Tedavisi

Tiroid Tedavisi

Zehirli tiroid (guatr) (graves-plummer) tedavi: İlaç tedavisi (antititoid ilaçlar), ameliyat veya iyot ablasyon (atom tedavisi) seçenekleri mevcuttur. İlaç tedavisi ile başlanır. Eğer kalıcı sonuç alınamazsa cerrahi(ameliyat) gerekli hale gelebilir. Ancak ameliyat için uygun olmayan kişilerde iyot ablasyon (atom) tedavisi bir seçenek olarak gündeme gelebilir. Tedavi sonuçları karşılaştırıldığında en etkili yöntemin ameliyat olduğu görülmektedir.

Tiroid nodüllerinde ameliyat: Çok sayıda nodülü olanlarda (multinodüler), tiroid hormonları yüksek olup nodülü bulunanlarda ve nodüllerinde kanser veya kanser şüphesi olanlarda ameliyat gereklidir.

Tiroid Tedavisi Ankara

Tiroit kanserlerinde ameliyat: Troit papiller ve follüküler kanserlerinde tek veya çift taraflı ameliyat gereklidir. Boyun lenf bezleri de kontrol edilerek müdahale gerekebilir. Medüller ve Hurtle hücreli kanserlerde total tiroidektomi ve lenf bezlerinin kontrolü gerekir. Ameliyat sırasında şüpheli görülen lenf bezlerinden frozen inceleme yapılarak, sonuca göre boyun lenf bezleri temizlenebilir (lenf diseksiyonu) Bu işlem tiroit ameliyatı ile aynı seansta yapılır.

Anaplastik kanserler: Bu ölümcül kanserde ameliyat edilebilen hasta oranı çok düşüktür (%5). Ameliyat soluk borusunu rahatlatmak ya da kanseri tam çıkartmak şeklindedir. Bunların yapılamadığı hastalarda ışın tedavileri ya da kemoterapi denenebilir.

Tiroit iltihabında (tiroidit) tedavi: Akut ve subakut tiroiditde, antiinflamatuar ilaçlar,tiroid hormonları, antitiroit ilaçlar ve bazen antibiyotikler kullanılabilir. Kronik tiroidit haşimato tedavisinde, hormonlar(T3-T4) düşükse tiroid hormon ilaçları verilerek takip edilebilir. Güncel yaklaşımlardan biri de, Hashımoto lazer uygulaması ve antioksidan tedavi uygulamasıdır.

Tiroid Ameliyatı

Tiroid ameliyatları tek veya çift taraflı yapılabilir. Tiroidte yapılabilecek minimum ameliyat lobektomidir.Tek taraflı tiroidektomi ( lobektomi) veya total tiroidektomi, hastalığın durumuna göre yapılabilmektedir. Sinir monitörü kullanılan ameliyatlardan sonra, en öenmli komplikasyonlardan biri olan kalıcı ses kısıklığı olasılığı sıfıra yakındır.

Zehirli guatr (tiroid) için yapılması gereken ameliyat total tiroidektomidir. Bu ameliyat hem graves hastalığı hemde plummer hastalığında yapılması gerekli ameliyattır. Kanser şüphesi olan tiroid nodüllerinde ameliyat: Her iki lobda çok sayıda nodül varsa (mültinodüler) total tiroidektomi , tek lobda nodül varsa tek taraflı lebektomi yapılır.

Ankara Tiroid Ameliyatı

Tiroid Ameliyatı Ankara

Tiroid kanserlerinde ameliyat: Papiller ve folliküler kanserlerde duruma göre tek taraflı veya total tiroidektomi yapılır. Daha sonra duruma göre atom tedavisi (iyot ablasyon ) tedaviye eklenebilir. Hurtle cell ve medüller kanserlerde iki taraflı ameliyat yapılmalıdır. Ayrıca tüm kanserlerde boyun lenf bezleri kontrol edilerek, atlama(metastaz) varsa lenf bezleri de temizlenmelidir. (lenf diseksiyonu)

Anaplastik tiroid kanserinde: genellikle ameliyat yapılamaz. Ameliyat yapılabilen hastalarda solunum yolunun rahatlatılması yeterlidir. Bunun yanında radyoterapi(ışın) veya bazı kemoteropatik ajanlar denenebilir. Tiroid ameliyatlarında sinir monitorizasyonu, ameliyat sonrası yaklaşık %0,5-1 arasında görülebilen ses kısıklığı olasılığını son derece azaltmaktadır.

Tiroid Ameliyatı Fiyatları

Özel hastanelerde, tiroid ameliyatları hastanın durumu, yapılacak ameliyatın genişliği ve hastane seçimine göre tiroid ameliyatı fiyatı değişebilmektedir. Boyun lenf bezlerin temizlenmesi (boyun diseksiyonu) gerekiyorsa bu ücretler dışında değerlendirilmektedir.

Tiroid Ameliyatı Sonrası

Genellikle ameliyat sonrası konforu iyidir. Ameliyat olduğu akşam hasta su içebilir. Ağrı oranı genellikle düşüktür. 24 saat sonra hasta evine gidebilecek hale gelir. Hasta 3 ile 4 gün sonra kontrol amaçlı olarak tekrar hekimine başvurmalıdır. Eğer ameliyat sahasına bir dren konulmuşsa bu dren kontrolde çekilir.

Çıkartılan tiroit dokusunun genişliğine ve hastanın durumuna göre tiroit hormonları bir hap olarak başlanır. Eğer iki taraflı ameliyat yapılmış ise (total) hasta ömür boyu tiroid hormonu (ilacı kullanmalıdır). Ameliyat sonrasında kanama, enfeksiyon, ses kısıklığı gibi durumlar çok nadirdir.

Operasyon sırasında sinir monitörünün kullanılması, ses kısıklığı olasılığını sıfıra yaklaştırmaktadır. Ameliyat sonrası dönemde ikinci günden sonra hasta boyun hareketlerini kısıtlamadan yapabilir. 3. Günün sonunda duş ve banyo serbesttir. Tiroid ameliyatları genellikle hasta memnuniyetinin fazla olduğu, başarı oranı yüksek ameliyatlardır.

Tiroid tedavisi ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Tiroid ameliyatı için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Önceki yazı
Meme Kanseri
Sonraki yazı
Haşimato

4 Yorum. Yeni Yorum

  • Mehmethan Yiğit

    iyi geceler hocam. Bugün biyopsi sonucumu aldım, TANI: KUŞKULU SİTOLOJİ. Epikriz : Yağmalar Papiler Hiperplazi-Papiler Karsinom açısından şüpheli olarak yorumlanmıştır. Yazıyor. imkanımı zorlayıp özel bir hastanede ameliyat olmak istiyorum. Devlet hastanesindeki endokrin doktorum ameliyat önerdi tabi ben henüz panik stres baskısını atamadım kanser oldum diye.. Bu patoloji sonucuna göre ben kansermiyim ve ameliyat şart mı. Yardımcı olursa niz mutlu olurum hocam. vereceğiniz cevaba göre ücret ve muayne konusunda bilgi almak için iletişime geçmek istiyorum teşekürler.

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Mehmethan bey bu biyopsi sonucuna göre mutlaka ameliyat olmanız gerekiyor. Muayene ve tiroid ameliyat fiyatları hakkında detaylı bilgiyi 0552 660 35 05 numarasından öğrenebilirsiniz. Çok geçmiş olsun.

  • Hava Tuncer

    Merhaba hocam ben son 3 ayda 2 kez subakut tiroidit oldum.İkisindede kortizon aldım.Kortizon bittikten bir hafta sonra nuks ediyor hastalık .Bunun hiç bir çaresi yokmu hocam.Cok ağrım ve haksızlığın var

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Subakut tiroidit hastalığında kortizon tedavisi en son tercih olmalıdır. Çünkü bir çok yan etkisi vardır. Bu aşamadan sonra, tekrar değerlendirme için muayene ve bir çok tetkikin tekrarlanması gerekmektedir. Duruma göre karar verilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.