Radikal Mastektomi

Radikal mastektomi nedir?

Radikal mastektomi 1800’lü yılların sonlarında Halsted tarafından tanımlanmış olan meme kanseri ameliyatıdır. Bu ameliyat, yaklaşık olarak 20 ila 25 yıldır pek fazla yapılmamaktadır. Ameliyat, tüm meme dokusunun cilt ve cilt altı ile birlikte çıkarılmasını kapsar. Bu çıkarım memenin iç, dış, üst, alt sınırları ile meme arkasındaki adelenin tümünü kapsar. Geniş kapsamlı bir ameliyattır.

Adele çıkarıldığı için kol hareketlerinde ve solunumda bir takım küçük problemler yaşanabilmektedir. Adı üzerinde radikal bir ameliyattır. Günümüzde bu ameliyat genellikle meme arkasındaki pektoral adelenin tümör tarafından işgal edilmesi durumunda uygulana bilmektedir. Ameliyat sonrası süreç ,diğer meme ameliyatlarına göre daha uzundur. Yani iyileşme süreci daha uzun olmaktadır.

Konulan drenlerin kalış süreleri de diğer meme ameliyatlarına göre daha uzundur. Özellikle Erkeklerde gelişen meme kanseri  meme dokusu hacim olarak küçük olduğundan, kanserin arkadaki adeleye İnvazyonu(yayılımı) daha kolay olabilmektedir. Onun için bu durumlarda radikal mastektomi ameliyatı gerekli hale gelebilir. Genel olarak bakıldığı zaman, tüm meme ameliyatları İçersinde lokorejyonel nüks oranı en düşük olan ameliyattır. Lokal nüks oranları yaklaşık olarak %1-2 tür. Ameliyat süresi olarak diğer meme ameliyatlarına göre bu ameliyat süresi bu ameliyat biraz daha uzundur. Yaklaşık olarak ameliyat süresi 30 ila 45 dakika daha uzundur.

Radikal mastektomi ameliyatı nasıl yapılır?

Bu ameliyat için kullanılan çeşitli kesi türleri vardır. Halsted, Stewart gibi kesilerden bir tanesi tercih edilir. Bu kesi tercihi tümörün yerine ve hastanın meme büyüklüğü ve meme şekline göre değişebilir. Ancak, bu kesilerin ortak özelliği memenin tümünü, meme derisini ve deri altını kapsayacak şekilde bir genişliğe sahip olmalarıdır. Cilt ve cilt altı dokuları geçildikten sonra, meme dokusu üst, alt, iç ve dış sınırları mesafesine kadar, altındaki pektoral adalenin de tümünü kapsayacak şekilde bir rezeksiyon yapılır.

Meme ve adele dokusu tamamen kaldırıldıktan sonra, koltuk altı çukuruna girilerek buradaki lenf bezlerine ulaşılır. Düzey 1,2,3 seviyesinde full lenf temizliği yapılır. Geniş bir alan exizyonu uygulandığı için burada hemostaz yani kanama kontrolü önem taşır. Uygun kanama kontrolü yapıldıktan sonra, koltuk altına ve memenin üst ve alt flaplerini kapsayacak şekilde iki adet silikon dren konarak Katlar dikilerek kapatılır. Geniş ve baskılı bir pansumanla ameliyata son verilir. Ameliyattan sonra kol hareketleri bir hafta kadar kısıtlanır. Kolun vücuttan fazla ayrılması istenmez. Daha sonra bu hareketlere yeniden başlanır. Bunun dışında günlük dren kontrolleri yapılır. Eğer drenlerden aşırı miktarda bir kanama görülüyorsa o zaman tekrardan açılarak kanama kontrolü gerekebilir. Bu ihtimal düşüktür. Drenler, uygun zamanlarda dren miktarları ve gelen sıvının rengine göre çekilir. Hasta yaklaşık olarak 15-20 gün sonra iyileşmiş olur.

Radikal mastektomi ameliyatı ankara

Radikal mastektomi ameliyatının komplikasyonları nelerdir?

Hasta ile ilgili komplikasyonlar ve ameliyatla ilgili komplikasyonlar olarak ikiye ayırabiliriz.

Hasta ile ilgili komplikasyonlar: Hastada daha önce mevcut olan diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon, KOAH veya sistemik başka hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilecek komplikasyonlardır.

Ameliyat stresi ve anestezi uygulaması sonucunda bu hastalıklar tetiklenebilir ya da istenmeyen komplikasyonlara yol açabilir. Örneğin, şeker hastalığının kontrolden çıkması sonucu hastada yara iyileşmesi gecikebilir, yara enfeksiyonları ve başka enfeksiyonlar daha kolay ortaya çıkabilir. Hipertansiyonun aktifleşmesi hastalarda ameliyat sonrası kanamalara ya da yüksek tansiyona bağlı problemlere yol açabilir.

Bunun dışında, akciğer problemi bulunan kişilerde ameliyat sonrası zatürre gibi akciğer enfeksiyonları daha sık görülür. Örneğin, kan pıhtılaşma bozukluğu bulunanlarda pıhtılaşma problemleri çıkabilir. Zehirli guatır bulunan bir kişide, ameliyat sonrası tiroit krizi denilen tablo gelişebilir. Bütün bunlar hastaya ait hastalıklardan dolayı oluşabilecek komplikasyonlardan bazılarıdır.

Ameliyatın kendisine bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonlar: Radikal mastektomi ameliyatı geniş bir alan ameliyatı olduğu için bu alanda kanamalar, enfeksiyonlar, yaranın iyileşmemesi, dikişlerin ayrılması gibi komplikasyonlar görülebilir. Hastada ek patolojiler varsa bu komplikasyonların görülme sıklığı da artmaktadır.

Ameliyat eğer tecrübeli ellerde yapılırsa, komplikasyon oranları düşer. Kanama kontrolünün iyi yapılması ameliyat sırasında koruyucu antibiyotik kullanılması ameliyat öncesinde tüm tetkiklerinin eksiksiz yapılması ve mevcut hastalıkların kontrol altına alınması bu gibi komplikasyonları en alt düzeye indirir.

Ameliyat sonrası dönemde hastanın doktorunun verdiği talimatlara uyması önem taşır. Herhangi bir komplikasyon geliştiğinde, bu komplikasyonun zaman kaybetmeden tedavisinin yapılması gerekir. Örneğin; bir kanama geliştiğinde ya da yara enfeksiyonu geliştiğinde bunların hızlı bir şekilde müdahalelerinin yapılması, komplikasyonların çabuk atlatılmasında önemli rol oynar. Radikal mastektomi ameliyatı komplikasyon oranları, %5 ila 10 arasında değişen değerlerdedir.

Radikal mastektomi ameliyatı ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Radikal mastektomi ameliyatı için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Önceki yazı
Bilateral Mastektomi
Sonraki yazı
Segmental Mastektomi

2 Yorum. Yeni Yorum

  • Nefise

    Merhaba Kıymetli Hocam,

    20 Eylül 2022 de bilateral mastektomi ameliyatı oldum ist.univ.capa tıp fakültesi. Size sorum iki kolumun altında araba lastiği varmış gibi sertlik hissi var ayrıca takılan 4 dren den 1 tanesi 22 gün olmasına rağmen ölçümü 50 ml de. Ameliyat yerlerimde bant yapışık sanırım dikiş yerine yapıştırılmış bu bantlar ne zaman çıkarılacak bunlarla ilgili Bilgi verirseniz sevinirim. (Mastektomi ameliyatı sırasında meme silikonu da konuldu)

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Bilateral subcutan mastektomi ameliyatı sonrasında drenlerin ne zaman çekileceği, ameliyatı yapan cerrahi ekibin bileceği bir iştir. Bu süre, hastalara göre değişiklikler gösterir. Size silikon da konulduğu için bunu plastik cerrahi bölümü ile de görüşmenizde fayda vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.