Tiroid Kanseri

Tiroid kanseri, diğer kanser türleri gibi sıklıkla görülmektedir. Fakat yetersiz bilgi ve tedaviye geç kalınması bu kanseri asıl tehlikeli kılan noktadır. Bu sebeple tiroit kanseri hakkında edineceğiniz bilgiler, belirtilerini daha çabuk fark etmek ve erken teşhis için oldukça önemlidir.

Tiroid Kanseri Nedir?

Tiroid bezlerinin içerisinde bulunan nodüllerin, kötü huylu olması durumu tiroid kanseri olarak tanımlanmaktadır. 4 evreden oluşur ve her bir evrenin tedavi yöntemi farklıdır. Sağlıklı ve güzel bir tedavi yöntemi ile yüksek oranlarda iyileşmeler görülmektedir. Bu nedenden dolayı bu kanserin ölüm oranı çeşitli kanser türlerine göre neredeyse yok denecek kadar azdır.

Tiroid Kanseri Neden Olur?

Çok nadir olarak ve özellikle kadın cinsiyette görülen tiroid kanserinin, oluşum sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, nodül denilen kitlenin oluşmasıyla başlamaktadır.  Başın ve boynun herhangi bir sebepten dolayı radyasyona maruz kalması sebebiyle, tiroid kanser sıklığı artmaktadır. Hem erken yaşlarda, hem de ileri yaşlarda ortaya çıkabilmektedir. Genellikle çocuklarda nadir şekilde görülürken, yirmili yaşlardan sonra görülme oranını daha da çok artırmıştır.

Tiroid kanserine sebep olan nodüllerin yaklaşık %98’i iyi huyludur ve kanser gibi bir hastalıkla sonuçlanmaz. Geriye kalan kısmı ise kontrolsüz bir şekilde büyüyerek, tiroit kanserine sebep olur. Oluşan kanser hücreleri tiroid dışında; boynun diğer yapılarına ve lenf nodları üzerine de yayılabilir.

Tiroid kansernin nedenleri

Ayrıca çok nadir şekilde görülen ihtimal olmasına rağmen, kan yoluyla vücudun farklı bölgelerine de yayılabilir. Fakat bu çok nadir görülen ve çok düşük bir ihtimaldir. Tiroid kanserinin büyük bir kısmı tamamen tedavi edilerek, yok edilebilmektedir.

Neredeyse her sene 1.000 kişiden 1 kişide tiroit nodülü görülürken, 50.000 kişiden 1 kişide ise tiroid kanseri oluşmaktadır. Toplumda görülme sıklık oranı 4,2, kadınlarda %0,7, erkeklerde ise %0.25’tir.

Tiroid Kanseri Belirtileri

Tiroid kanseri başlangıçta neredeyse hiçbir belirti vermeyen kanserler arasında yer almaktadır. Ancak şüpheye yol açacak bazı semptomları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Boyunda ve boyun bölgesinde görülen yumrular ve şişlikler
  • Kişilerde nefes alma sırasında zorluk çekme
  • Konuşma esnasında ses tellerinde meydana gelen kısıklık
  • Yemek yeme sırasında yutkunma güçlüğü
  • Kişilerde görülen kemik erimesi başlangıcı ve ilerlemesi
  • Boyundan ve bu bölgeden kulaklara doğru yayılan ağrı hissi
  • Kan değerleri ile kolesterol değerlerinde düşmenin meydana gelmesi
  • Kişilerde aşırı yorgunluk, sinirlilik, kilo artışı ve cinsel isteksizlik durumlarının görülmesi
Tiroid kanserinin belirtileri

Bu gibi durumlarla kesin ve net bir şekilde karşı karşıya kalan kişilerin, mutlaka bir sağlık kuruluşuna giderek, uzman hekimlerce muayene edilmesi gerekmektedir. Büyük risk taşımıyor olarak bilinen tiroid kanseri, önlem alınmadığı durumlarda hayati tehlikelere yol açabilmektedir. Bu nedenden dolayı erken teşhis büyük rol oynamaktadır.

Tiroid Kanseri Çeşitleri Nelerdir?

Tiroid kanserine sebep olan etkenler tam olarak bilinmemekle beraber, tiroitlerde oluşan nodüller kanser sebeplerinin en çok rastlanan sebepleri arasında yer almaktadır. Tiroit kanser çeşitlerini 4 başlıkta inceleyebiliriz. Bunlar; anaplastik tiroid kanseri, papiller troid kanseri, folliküler troid kanseri ve medüller troid kanseridir.

Anaplastik Tiroid Kanseri

Tiroit kanser çeşitleri arasında en nadir görülen kanser çeşididir. Hızlı ve çabuk yayılan bir nodüle sahip olan anaplastik tiroid kanseri, %2’lik bir kısımda görülmektedir. Bu hastalıkta ameliyat şansı çok düşüktür. Bunun sebebi ise tümör yayıldıktan sonra tanının koyulmuş olmasıdır. Hastaların rahatlaması için genellikle radyoterapi uygulanmaktadır.

Papiller Tiroid Kanseri

%90 oranlarında görülen en yaygın tiroid kanser türüdür. Her yaşta görülmekte olan bu kanserin riski 35-40 yaşlarında çok daha fazladır. Genel olarak incelendiği zaman çok yavaş büyür ve uzun süre belirti vermeden seyir eder.  Uzun yıllar herhangi bir kayba neden olmadan ya da ölümle sonuçlanmadan kişinin vücudunda varlığını sürdürür. Genç olan kişilerde risk olasılığı hiç yok denecek kadar az olmasına rağmen 40 yaş üzeri hastalarda yayılma hızı çok fazla olabilir.

Folliküler Tiroid Kanseri

Tiroid kanserinin %10’luk kısmını oluşturur ve kan dolaşımı yoluyla yayılma gösterir. Genellikle 50’li yaşlarda görülmekte olan folliküler tiroid kanseri, çok yavaş büyümektedir. İlk tanıda görülme olasılığı çok düşüktür. Fark edilmeyen folliküler tiroid kanseri; beyin, akciğer, karaciğer ve kemiklere yayılabilmektedir.

Medüller Tiroid Kanseri

Teşhisi diğer kanser türlerine göre çok daha fazla kolay olan medüller tiroid kanseri, %2 oranında görülmekte ve genellikle çok yavaş büyümektedir. Medüller tiroid kanserini diğer kanser türlerinden ayıran tek özellik, kalıtsal olmasıdır. Bunun için genetik mutasyon testi yaptırılarak, kanserin nesilden nesle aktarılmasının önüne geçmek için, erken teşhis büyük rol oynamaktadır.

Tiroid Kanseri Evreleri

Tiroit kanserinin 4 evresi bulunmaktadır. Bu evreler tiroid kanserinin oluşumunu ve yayılımını anlatır. Bu evreleri sırasıyla şu şekilde inceleyebiliriz.

Evre 1

55 yaşını aşmamış ve daha küçük hastalarda kanser oluşumu değişik boyutta olmak üzere tiroid bezinde bulunmaktadır. Farklı bölgelere yayılmamış durumdadır. 55 yaş ve üstü hastalarda ise kanser tiroitte görülür 4 cm’den küçük boyutlardadır.  Lenf bezlerinde ya da herhangi farklı bir bölgeye yayılma gözlemlenmez.

Evre 2

55 yaşından daha küçük olan hastalarda tiroid ve boyun bölgesi gibi farklı bölgelere yayılım göstermiştir ve kanser ötesidir. 55 yaşın üstünde bulunan hastalarda ise, kanser 4 cm’den büyüktür, lenf düğümü ve boyun kaslarına yayılmış durumdadır. Uzakta farklı bir bölgeye yayılma gözlemlenmez.

Evre 3

55 yaş altındaki hastalar sadece 1. ve 2 evrede sabit kalmıştır. 55 yaş ve üstündeki hastalarda ise, kanser 4 cm’den daha büyük olarak gözlemlenir. Deri altı, doku, boyun, yemek borusu ve gırtlak gibi noktalara yayılmış olup, daha uzak bölgelere yaygınlık gözlemlenmez.

Evre 4

55 yaş ve üstünde olan hastalarda kanser boyun dışındaki diğer bölgelere yayılma göstermiştir. Vücudun boyun bölgesi dışındaki akciğer ve kemikler gibi bölgelerde de gözlemlenmiştir. Büyük boyun damarları dâhil lenf düğümlerini de yoğun bir şekilde etkisi altına almıştır.

4. evreye gelmeden önce, ilk şüphe duyulduğu andan itibaren bir sağlık kuruluşuna başvurarak, uzman bir hekim tarafından gerekli kontrol ve muayenelerin yapılarak, erken teşhis konulmalı ve buna yönelik tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Ses kısıklığı ve tiroid nodülleri tiroid kanseri belirtisi olabilir

Tiroid Kanseri Tedavisi

Tedavi yönteminin belirlenebilmesi için öncelikle hastalara doğru teşhisin konulması gerekmektedir.  Konulan doğru teşhis sonrasında doktorunuz, sizin de fikirlerinizi alarak, yaşınıza, tümörün boyutuna, yaygınlık şekline, tipine ve sizin genel sağlık durumunuza bakarak sizin için en uygun olan tedavi yöntemini belirlemektedir. Tedavi için uygulanacak bazı yöntemler şu şekildedir:

Cerrahi Tedavi

Tiroid kanserinde en etkili ve asıl olan tedavi şeklidir. Düşük risk grubunda olan kişiler için bu tedavi yöntemi yeterli olur. Tiroidin lobları ve boyundaki lenf nodlarının çıkarılması ile gerçekleşen tedavi yöntemidir.

Radyoiyot Tedavi Yöntemi

Cerrahi işlemden sonra, vücudunuzda kalan kanserli tiroid hücrelerinin radyoaktif iyotun yaymış olduğu radyoslanla öldürülmesi işlemine Radyoiyot denilmektedir. Tiroid kanserinde tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak bilinir. Günümüzde sadece, nüks ihtimalinin daha yüksek olabileceği hasta grubunda, ameliyat sonrası uygulanabilir.

Radyoterapi Yöntemi

Tiroid kanserinde çok nadir şekilde kullanılan bu yöntem, vücudun dış kısmından yüksek dozda radyasyon verilerek kanser hücrelerinin öldürülmesiyle gerçekleşmektedir. Ağrısız bir işlemdir ve kısa seanslar halinde uygulanır. Tekrarlayan kanserlerde bu yönteme başvurulur.

Kemoterapi

Çok nadir uygulanan bir yöntemdir. Bahsedilen diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen hastalar da kullanılır ve radyoterapi ile kombine edilmesinde bir sakınca yoktur.

Ağrı Kontrolü

Birçok hastada bu tedavi yöntemine ihtiyaç duyulmaz fakat ağrılı kemik probleminiz varsa, bazı ilaçlarla ağrı kontrolü yapmak gerekebilir. Aynı zamanda bifosfonat tedavi ile kemik kaybının önlenmesi sağlanabilir. Hekiminiz doğru olan yöntemleri size iletecektir. Size en uygun olan tedavi yöntemine hekimiz ile karar verebilir ve bu şekilde hastalığın tedavi edilmesinde birlikte yol izleyebilirsiniz.

Tiroid kanseri ameliyatı nasıl yapılır

Tiroid Kanseri Ameliyatı

Tiroid kanseri ameliyat derecesine geldiyse, bu ameliyatlar sadece cerrahi operasyonlar ile mümkün olmaktadır. Hastanın biyopsi raporları ortaya çıktıktan ve kanserli hücre belirlendikten sonra, kanserli olan bölgeler tiroid ameliyatı ile alınarak temizlenmelidir.

Tiroid kanseri ameliyatında 2 yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler lobektomi ve tiroidektomi yöntemleridir.

Lobektomi Yöntemi

Tiroidi dış kısımlarına yayılmayan kanserli hücreler ya da parçaların tedavisinde kullanılmaktadır. Bazen hastalar biyopsi ile istedikleri sonucu alamazlar. Bu durumda da bu yöntem kullanılmaktadır.

Boyun bölgesi 3-4 cm kadar açılarak kanserli loblar alınmaktadır. Eğer kanserin sıçramış olduğu herhangi farklı bir bölge varsa lenf bezleri gibi, kanserli hücre ve burada bulunmakta olan lenf bezleri de alınarak operasyon gerçekleştirilir.

Tiroidektomi Yöntemi

Troid bezinin alınmasında en yaygın olarak kullanılan cerrahi operasyon yöntemidir. 3-4 cm kadar açılan boyun bölgesinden, tiroid bezinin büyük bir kısmı ya da tamamı alınarak uygulanan ameliyat yöntemidir. Lenf bezleri ya da kanserin sıçradığı herhangi bir bölge mevcutsa, bu bölgeler ve lenf bezleri de operasyonla alınmaktadır.

Bu yöntem uygulanarak ameliyat edilen hastalara, ameliyattan sonra tiroid hormonları verilmektedir. Hormon seviyelerinin normale dönebilmesi için doktor kontrolü altında, önerilen süre boyunca düzenli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Bu ameliyatın diğer ameliyata göre en önemli avantajı ise, görüntüleme ve kan testleri sayesinde, kanserin tekrar oluşumunu engelleyebilme özelliğinin olmasıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Tiroid kanseri ile ilgili olarak merak edilen ve sıkça sorulan sorular bulunmaktadır. Bu soruları siz değerli okurlarımız için derledik. Şimdi bunlara hep beraber göz atalım.

Troid Kanseri Ölümcül Müdür?

Tiroit kanseri erken teşhis edildiği taktirde, bazı Anaplastik Kanserler dışında, doğru bir ameliyatla tedavi edilebilmekte, ölümcül olma potansiyeli düşük kalmaktadır. Herhangi bir aşamada oluşan eksiklik, geç tanı koyma ya da anaplastik Kanserler gibi agresif türlerde ölümcül olabilmektedir.

Tiroid Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Tiroid kanseri ameliyatı, hastanın kanserli olan bölgesinde herhangi bir doku ya da kalıntı bırakılmadan yapılmalıdır. Aksi halde tiroid kanseri ilerleyen dönemlerde kendisini tekrarlayabilir. Genellikle yapılan tiroid ameliyatları 1 ile 3 saat sürmektedir. Eğer lenf temizleme işlemi gerekiyorsa süre uzayabilir. Bu zaman aralığından sonra hastanın iyice dinlenmesi ve belli bir süre doktor tavsiyelerine uyması gerekmektedir.

Tiroid Kanseri Adet Gecikmesi Yapar Mı?

Tiroit kanserine, hipertiroidi (Zehirli guatır) ya da hipotiroidi (Bezinin az çalışması) eşlik etmediği sürece adet gecikmesi oluşturduğuna dair bir bulgu yoktur.

Troid Kanseri Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Tiroid kanseri yaşayan kişiler, mutlaka sağlıklı ve dengeli beslenmek zorundadır. Yemeklerin sevilen aromalarla tatlandırılması ve öğünlerin artırılarak porsiyonların küçültülmesi gerekmektedir. Çok fazla su tüketimi yapılması bu hastalık açısından vücuda yarar sağlayacaktır. Günlük besin ihtiyacının eksiksiz bir şekilde karşılanması ve besin desteği alınması gerekmektedir.

Tiroid Kanseri Kan Tahlilinde Çıkar Mı?

Tiroit hormonlarında kanserle birlikte bir değişiklik varsa, kanda T3 & T4 seviyeleri değişebilir. Ancak, tiroid kanserine özgü belirtiler olarak sayabileceğimiz, tiroglobülin, kalsitonin ve CEA Seviyelerine bakılmalıdır. Popiller tiroit kanserinde tiroglobülin yüksek çıkabilir. Medüller kanserlerde, kalsitonin kanda mutlaka yüksek çıkar. CEA İse çok güçlü bir belirteç değildir.

Tiroid Kanseri İyileşme Oranı Nedir?

Tiroid kanseri genel olarak diğer kanser çeşitlerine göre kötü durumda seyretmemektedir.  Ameliyatlar ve radyoaktif iyot tedavi yöntemleri ile kişiler eski sağlıklarına kavuşabilir. Bundan dolayı çok korkunç kanser grupları arasında yer almamaktadır. Fakat her ne kadar tedavi ile yok edilse de, kişilerin hayatları boyunca kontrole gitmesi gerekmektedir. Hastaların %85 ila 90 ında başarılı bir ameliyat ve tedavi ile sonuçlar iyi olmuş ve iyileşme sağlanmıştır.

Tiroid kanseri ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Tiroit kanseri ameliyatı ve tedavisi için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Önceki yazı
Tiroid Nodülü
Sonraki yazı
Mastektomi

6 Yorum. Yeni Yorum

  • Veysel

    Anaplatik tripod kanseri akciğerde küçük lezyonlar şeklinde kumelesmeler oluşmuş yayılma süreci nasıl olur acaba

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Anaplastik tiroit kanseri, bilinen en agresif ve kötü huylu kanser türlerinden birisidir. Tanı konulduktan sonra, yaşam süresi maalesef ortalama olarak 7-8 aydır.

  • Reyhan

    Troid bezlerinin hepsi alınmış ilaç verilmişti şimdi de tüm vücuda Rahime kadar sıçramış kana bile karışmış bu mümkün mü korkulacak ölümcül bi evre mi

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Folliküler, medüller ve anaplastik tiroid kanserleri, hastanın durumuna ve kanserin evresine göre ölümcül sonuçları da olabilen kanser türleridir.

  • Kadriye

    Merhaba anneme anaplastik troid kanseri teşhisi konuldu çok hızlı ilerlemiş hiç anlamadık 1 ayda soluk borusunu kapattı. Trakeostomi yapıldı. 66 yaşında şeker hastasi tedavide şansı var mıdır yardımcı olabilir misiniz ? Sevk ediliyor mu lütfen donuslerinizi bekliyorum

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Annenizin hastalığı, maalesef son derece ölümcül bir kanser türüdür. Anaplastik tiroit kanserinde ortalama yaşam süresi ortalama 6-8 aydır. Çok erken tanı konulup, geniş ameliyat yapılabilen az oranda hastada, yaşam süreleri 2-3 yıla kadar uzayabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.