Fibroadenom

Fibroadenomlar, genellikle 1 ila 3 cm boyutlarında olan, kauçuk kıvamında, düzgün sınırlı, daha çok genç kadınlarda ve özellikle siyah ırkta daha çok görülen, hareketli ve iyi huylu meme kitleleridir. Genellikle genç yaş grubunda tanı konulur, ancak 50 yaştan sonra da ilk olarak saptanan, kalsifiye görünümde fibroadenomlar bilinmektedir.

Fibroadenom Nedir?

Bunlar, atipi içermeyen proliferatif lezyonlardır. Meme lobüllerinin tümünden köken alırlar. Mikroskobik olarak, hipertrofik stromadan ve lobülden başlar ve Makroskopik Fibroadenoma dönüşür. Lobun tümünden geliştiği için, gerçek bir neoplazi olarak görülmemektedir. Bunlarda büyümenin devam etmesi nadirdir. 2-2,5 cm civarında büyümeleri durur. Bu da fibroadenomun aslında bir neoplazi olmadığını gösteren bir kanıt olarak ileri sürülmektedir.

Bazı yayınlarda, bunların dört-beş yıl içerisinde kayboldukları da bildirilmiştir. Östrojene bağımlı olarak gelişen kitlelerdir. Tanı konulduktan sonra, genellikle boyutları aynı kalır. Menopozdan sonra, boyutlarında küçülme görülmesi beklenir. Fibroadenomlarda, genellikle bir meme kanseri riski artışı beklenmez. Ancak, kompleks fibroadenomlarda ve hızlı büyüyen kitlelerde risk artışı vardır. Bu riskin, fibroadenomun kendisinden mi, yoksa çevresindeki hücresel değişimden mi kaynaklandığı henüz bilinmemektedir.

Fibroadenomlar, ultrasonografik olarak, yuvarlak şekilli, düzgün sınırları olan, keskin kenar özelliği gösteren, homojen iç yapıda, ovoid ve hipoekoik yapılardır. Mamografi ve MR incelemelerinde, genellikle Birads 2 lezyon olarak tanımlanırlar. Juvenil fibroadenom: 10-18 yaş aralığında ortaya çıkan ve hızlı bir büyüme eğiliminde olan, çok sayıda olabilen kitlelerdir. Eğer çok büyürse, (yaklaşık olarak 5 cm çapa ulaşırsa)kitlenin çıkarılması bir kozmetik bir deformite oluşturmaz. Ancak, çıkarıldıktan sonra da nüksler ortaya çıkabilmektedir. Dev Fibroadenom: Büyüklük olarak 5 cm ve üzerinde olan fibroadenomlara bu isim verilmektedir Afrikalılarda daha sık görülür. Filloid tümörle ayrımını yapmak kolay değildir. Genellikle, çıkarılması yani exizyonu önerilmektedir.

Fibroadenom neden olur?

Fibroadenomun patogenezi (nedeni) net değildir. Gençlerde daha sık görülmesi, genç yaşın önemli bir faktör olduğunu düşündürmektedir. Doğum kontrol hapı kullanma öyküsü, başka bir faktör olarak göze çarpmaktadır. Bazı çalışmalar, Epsein-Barr virüsünün bir etken olabileceğini ve hızlı büyümeye yol açabileceğini telkin etmektedir. Östrojen gibi hormonların etkisi altında bulunduğu, bilinen bir gerçektir. Aslında, normal hücre gelişimi ve involüsyonunda bir değişimle başladığı da söylenebilir. Siklik değişiklikler ve involüsyondaki düzensizlikler, gelişim sırasında Fibroadenomlara değişime gelişime sebep olabilmektedir. Bu kitleler, hormonal etkiye tabi olma özelliği göstermektedirler. Özellikle, östrojen hormonuna bağımlı büyüme gösterdikleri açık bir gerçektir.

Fibroadenom tedavi seçenekleri

Fibroadenomda tedavi cerrahidir. Yani kitlenin tümüyle çıkartılması ve exizyonudur. Ancak, eğer Fibroadenomda bir büyüme saptanmıyorsa o zaman hasta takibe alınabilir. Takip süresince yapılan kontrollarda hızlı bir büyüme belirlenmesi durumunda ameliyat önerilir. Ameliyatta, kitlenin tümünün çıkartılması gerekir. Takip edilen fibroadenomlar, gebelik ve emzirme sırasında östrojen hormonuna bağımlı olarak hızlı bir büyüme gösterebilirler. Bu durumda, hasta ve hekim bunun bir kanser olabileceğini düşünerek bazı gereksiz tetkiklere başvurabilir. Bu açıdan bakıldığında, fibroadenomların genç yaşta saptandığında, özellikle de büyüme göstermeleri durumunda çıkartılmalarının çok daha doğru bir yaklaşım olduğunu söyleyebiliriz.

Özellikle, hızlı büyüyen kitleler ya da filloid tümörden şüphelendiğimiz kitlelerde mutlaka bir iğne biyopsisi ya da kor biyopsi yapılması ve ondan sonra kitlenin çıkarılması önerilir. Çünkü, herhangi bir kanserin iyi huylu kitle gibi çıkartılması, ileride birçok soruna yol açabilir. Hastanın tekrar ameliyat edilmesi ve kanser sınırlarının tayin edilmemesi gibi problemlerle karşılaşılabilir. Bu açıdan özellikle hızlı büyüyen fibroadenomlarda, hastanın yaşı ne olursa olsun, önceden bir iğne biyopsisi ya da kor biyopsi yapılması ve patolojik tanıya göre yaklaşım sergilenmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.

Meme fibroadenom neden olur

Fibroadenom Ameliyatı

Genel anestezi altında, kitlenin meme içerisinde bulunduğu yere göre yapılan uygun kesirlerle, fibroadenom exize edilir. Yani, kitle tümüyle meme içerisinden çıkartılır. Daha önceden bir biyopsi yapılmışsa, kitlenin etrafındaki sağlam meme dokusunu çıkartmaya gerek yoktur. Ameliyat sırasında herhangi bir kanser şüphesi oluştuğunda, çıkartılan kitlenin ya da kitleden alınan bir parçanın, hasta uyurken Frozen incelemesi için patolojiye gönderilmesi daha uygundur. Sonuç, yaklaşık 20dk içerisinde belli olur.

Fibroadenom Ameliyatı Ankara

Fibroadenom ameliyatlarından sonra, yara izi kalma ihtimali çok düşüktür. Cilt pililerine paralel kesiler yapıldığı için, herhangi bir iz kalması düşük bir ihtimaldir. Areola kenarına yakın olan kitlelerde, areola kenarı kesiler yapılır ve bu kişilerde herhangi bir ameliyat izi kalmaz. Her ameliyatta olduğu gibi, kitle çıkartıldıktan sonra bölgede kanama kontrolüne önem vermek gerekir. Subcutan konulan yani cilt altına konulan dikişlerle kapatıldığından, genellikle dikişler alınmaz. Yaklaşık olarak 3-4 gün içerisinde hasta normal yaşamına döner. Ameliyat tarafındaki kolunu, diğer kolu gibi rahatlıkla kullanabilir. Patoloji sonucunun görülmesinden sonra, hasta üç ila altı ay sonra kontrole çağrılır. Bundan sonra, hastanın yaşına ve durumuna göre yıllık rutin meme kontrollarına devam edilir.

Meme Fibro Adenom Ameliyatı Ankara

Fibroadenom Ameliyatı Sonrası

Genellikle fibroadenom ameliyatlarından sonra, hasta aynı gün ya da bir gün sonra evine gönderilir.2-3  gün süreyle, memenin üzerine baskı yapılmaması ve ameliyat olduğu meme üzerine yatılmaması önerilir. Bunun dışında, hekimin önerdiği kontrol günlerinde pansumanları yapılır. Eğer dıştan dikiş konmuşsa, yedinci gün dikişleri alınır. Eğer dikişleri gizli dikiş olarak konulmuşsa, dikiş alınmasına gerek kalmaz. Herhangi bir diyet önerilmez. Hastanın dengeli beslenmesi istenir. Ağrı kesici ilaçlar ve gerekirse antibiyotiklerle hasta desteklenir. Hasta 3-4 içerisinde günlük işlerini yapabilecek duruma gelir.

Fibroadenom ameliyatı ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Fibroadenom ameliyatı için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Önceki yazı
Mastektomi
Sonraki yazı
Mastit

16 Yorum. Yeni Yorum

  • Sinem

    Merhaba emzirme döneminde bu ameliyatı öneriyor musunuz? Sütüm kesilir mi ya da ameliyat olduğum göğsümden ne kadar sonra emzirebilirim?

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Mecbur kalmadıkça bu ameliyatlar emzirme döneminde yapılmamalıdır. Çünkü ameliyat sonrasında süt fistülü dediğimiz uzun süren Akıntılar gelişebilir. En doğrusu emzirme bittikten sonra ameliyatın yapılmasıdır.

    • Hilal

      Merhaba ben bir hafta önce ameliyat oldum dikişlerim hala duruyor kendiliğinden erir dedi doktor pek bi iyileşme yok ve iki dikiş arası boşluk var ve ordan akıntı olmaya başladı ne yapılmalı neden olabilir

    • Çağatay Çifter

      Merhaba Hilal hanım. Fibroadenom ameliyatından sonra dikiş aralarından akıntı gelmesi bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Eğer şişlik ve kızarıklık da varsa bir enfeksiyon olduğu düşünülebilir. Ameliyatı yapan hekiminiz veya bir cerraha görünmenizde fayda vardır.

  • Umran

    Merabalar hocam ben fibroadonem amaliyati oldum kitlemi aldilar 15 gun aldu hala yaramdan intihap geliyo ve ben duş aldim sakıncası olurmu

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Sanırım fibroadenom ameliyatınızla ilgili bir enfeksiyon gelişmiş durumda. Bunun gelişmesinin duş yapmanızla bir ilgisi yok. Ameliyatı yapan hekimle görüşmenizde fayda var.

  • Ayşe

    Merhaba 13 cm lik fibrodenom ameliyatı oldum 4 ay önce.Şu anda ameliyat olduğum göğsümde 1,5 cm lik yeni bir kitleye rastlandı ne yapmalıyız

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Fibroadenom ameliyatı sonrası saptanan bu yeni kitlenin tekrar incelenmesi gerekir.

  • Gizem

    merhaba fibroadenom ameliyatı sonrası iz kalır mı ?

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Fibroadenom ameliyatından sonra uygun kesiler yapıldığı takdirde ve uygun materyal kullanıldığı taktirde herhangi bir bariz iz kalmaz.

  • Derya Sahin

    Merhaba hocam,Almanyadan yazıyorum size.Ailemde 2 teyzem gögüs kanseri,bende genetik testi yapıldı risk bulundu.Düzenli kontrollerimi yaptırdığım halde 2 yıl önce birden bire her iki gögsümdede cok fazla kist oluşmuş denildi.Ayricada sag tarafimda 2,5cm büyüklüğünde fibroadenom buldular…Burda yapmadılar Türkiyeye geldim biyopsi yaptırdım iyi huylu cikti..Gecen hafta fibroadenom un hizli büyüdüğünü alınması gerektigini söylediler…iki yildir almıyorlardı müdahale edersek agrasiflesir ,kansere dönebilir diye..simdide alınması gerek diyor ginekolog ve hastane…korkuyorum aldirmalimiyim

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Genetik testi pozitif olan kadınlarda, ailesel meme kanserine yakalanma olasılığı %60-%90 arasındadır. Bu nedenle, size memelerinizi boşalttırıp, silikon konulmasını öneririm. Böylece meme kanserine yakalanma olasılığınız sıfıra yaklaşmış olur. Dünyadaki bilimsel yaklaşım da bu şekildedir. Fibroadenom kitleniz için, takip etmediğimden dolayı yorum yapamıyorum.

  • Sudem

    Merhaba 10 gün önce fibroadenom ameliyatı geçirdim ani ağrı ve batma yaşıyorum ağrım var hala normal mi

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Fibroadenom ameliyatı sonrasında zaman zaman ağrı görülmesi tamamen normaldir. Bu periyot 15-20 güne kadar uzayabilir.

  • Rümeysa

    Fibroadenom ameliyatından ne kadar süre sonra hamile kalınır

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Fibroadenom ameliyatından hemen sonra bile hamile kalınabilir. Ancak, patoloji sonucunun kesinleşmiş olması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.