Tiroid Nodülü

Kişilerin tiroid dokularının içinde farklı yapıda ve değişik büyüklüklerde oluşan normal dışı yumrulara tiroid nodülü denilmektedir.  Bu yumrular boğazda nodül ya da troidde nodül olarak görülebilmektedir.

Tiroid Nodülü Nedir?

Tiroid dokularında oluşan yumrular, 1mm den 8-9 cm boyutlara kadar çıkabilirler. Bazı tiroit nodüllerin de kanser riski %20-25 e kadar yüksele bilmektedir. Onun için tıpta önemli bir yeri vardır.

Bu nodüllere muayeneler sırasında rastlandığı takdirde, ilk araştırılan konu tümör barındırıp barındırmadığıdır. Bunun anlaşılabilmesi için en etkili yollardan biri, ultrason yardımı ile tiroid nodülü özelliklerinin incelenmesi ve iğne yoluyla yapılan biyopsi ile nodül içinden alınacak olan hücre ve doku örneklerinin patolojik olarak incelenmesidir. İncelemelerin sonucunda herhangi bir kanser ya da kanser şüphesine rastlanırsa kişilere ameliyat önerilmektedir.

Tiroidde nodül; kanser dışında kişilerde yemek borusuna baskı nedeniyle yutma problemleri, solunum borusuna baskı nedeniyle solunum problemlerine ya da boğazda takılma problemlerine sebep olabileceği için de ameliyat önerilmektedir.

Tiroid Nodülü Belirtileri Nelerdir?

Tiroid nodülleri, normal büyüklükten daha fazla büyüklüğe ulaştıkları zaman, boyunda bulunmakta olan tiroid bezi içerisinde, görülebilen veya hissedilebilen şekilde yumrular oluşturur. Tiroid nodülleri; zaman zaman boynun orta kısmında, sağ ya da solunda, hatta ve hatta göğüs boşluğunda bile büyüyebilirler.

Küçük boyutlardaki nodüller herhangi bir belirti vermeyebilir fakat büyümeye başladıkça, hem elle hissedilebilir hem de gözle görülebilir bir hal alır.

Tiroid nodüllerinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Nefes alıp verme ve beslenme esnasında zorluk çekmek
  • Konuşma esnasında ses tonunda meydana gelen anormallikler, buna ses kısıklığını da örnek verebiliriz.
  • Boyunda ve boyun bölgesinde oluşan ağrı hissiyatı
  • Boyunda ya da boyun bölgesinde oluşan şişlik ve dolgunluklar, tiroid nodüllerinin belirtileri olarak gösterilebilir.
Traid nodülü neden olur

Troid Nodülü Kaç Cm Olursa Tehlikelidir?

Tiroid nodüllerinin birden çok boyutta görülebilmesi mümkün olan bir durum. Bazı kişilerde küçük boylarda mümkün olabildiği gibi, bazı kişilerde de çok anormal boyutlarda görülebilir. Eğer nodüller 15 mm’den küçükse dokunmayla ya da ayna karşısında fark edilmeyebilir. Fakat 15 mm’den daha büyük olan nodüller elle ya da ayna karşısında tespit edilebilmektedir.

Tiroid nodüllerinin en etkili şekilde görüntülenme işlemi, radyolojik bir görüntüleme sistemi olan ultrasondur. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, günümüz koşullarında en ufak nodüller bile görüntüleme cihazlarıyla görüntülenip, kanser riski barındırıp barındırmadığı bile tespit edilebilmektedir.

Nodüllerin çapları, boyutları ve uzanımları ve özelliklerini değerlendirmek için, ultrason görüntülemeye ek olarak MR ya da bilgisayarlı tomografi işlemine de başvurabilir.

Yapılan incelemeler sonucunda tiroid nodülü büyüklüğünün 3ile 4 cm arasında olması tehlike arz etmektedir.

Solid Nodül Nedir?

Sıvı olmayan ya da herhangi bir kist içermeyen aynı zamanda anormal büyüklükte dokulara sahip olan doku kitlelerine solid nodül denilmektedir.

Bu nodüller vücudun birbirinden farklı olan bölgelerinde, hem iyi huylu hem de kötü huylu olarak karşımıza çıkabilir. Aynı şekilde solid nodüller, kendilerini oluşturmuş olan hücrelere bağlı şekilde adlandırılmaktadır.

Solid nodülün anlaşılabilmesi için öncelikle tümörün tür ve özellikleri belirlenmelidir. Daha sonrasında uzman hekim tarafından solid nodül hastalığı olan kişi laboratuvar ortamında birden çok teste ve vücut analizlerine tabi tutulmaktadır.

Kanser olasılığı barındırmayan modüller izlemeye alınır. Gerekirse biyopsiler ile takip edilebilir. Belli bir çapın üzerindeki Solid Nodüller de (2 cm) ameliyat gündeme gelebilir. Solid Nodülleri küçültebilen bir ilaç ya da ameliyatsız tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Solid nodül görüntüsü

İzoekoik Nodül Nedir?

İzoekoik nodül özellikle tiroid olarak bildiğimiz yerde kendi varlığını hissettirmektedir. En az bir adet ya da daha fazla olarak görülebilir. Özellikleri ve görünümü, dışarıdan bakmakla hemen anlaşılacak durumda değildir.  Hatta ve hatta birçok hastanın öğrenme olayı, farklı hastalıklardan kaynaklı girilen ultrasonlardan dolayı meydana gelmiştir.

Bu nodül çeşidi kendisini ultrason ve ultrason cihazlarda rahatça gösterir. Farklı tetkikler yapılmasına gerek kalmadan, anında ortaya çıkmaktadır.

Kistik Nodül Nedir?

İçerisinde sıvı ya da kan birikmiş olan ve kişilerde ağrı hissi yaratan nodüllere kistik nodül adı verilmektedir. Kistik Nodüller kanser riski çok daha az olan nodüllerdir. Ancak, 4 cm çapın üzerinde ise kanser riskleri artar.

Kistik nodüllerin sıvı ya da kan içermesinin sebebi, iyot eksikliğinden kaynaklanan tiroid büyümesidir. Kistin içinde herhangi bir kanama meydana gelirse bu da ağrıya sebep olmaktadır. Soğuk nodüllerin %15’lik kısmı kistik nodül olarak bilinmektedir.

Herhangi bir kanama ve buna bağlı ağrı yaşanılan durumlarda mutlaka uzman bir hekim tarafından destek alınması gerekmektedir. Erken teşhis yapılmalı ve uygun tedavi yöntemine başlanmalıdır.

Hipoekoik Nodül Nedir?

Hipoekoik nodül, vücutta bulunan herhangi bir hücre, doku ya da bölgede meydana gelen hasarlar olarak bilinmektedir. Genellikle bu tarz nodüllerin sıklıkla rastlandığı yerler; rahim, tiroid, karaciğer ve göğüs bölgeleridir.

Hipoekoik nodüllerin iyi ya da kötü huylu olabilmesi mümkündür.  İyi huylu Hipoekoik nodüllerin insan vücuduna herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat önemli bir nokta var ki kaçırmamak gerekir. Bu nodüllerin kontrolleri düzenli yapılmazsa ve takip edilmezse, ilerleyen zamanlarda kendilerini kötü nodüllere çevirebilmektedir.

Bu nedenle iyi huylu Hipoekoik bir nodülle karşılaşıldığı zaman düzenli aralıklarla ve sürekli olarak doktor muayenesinden geçilmesi gerekmekte ve nodülün durumu kontrol altına alınmalıdır.

Soğuk Nodül Nedir?

Çekilen sintigrafilerde troid nodülleri kendi aralarında sıcak nodül ve soğuk nodül olarak ikiye ayrılmaktadır.

Tiroid bezinde çok fazla radyoaktif madde tutan nodüllere sıcak nodül denilmektedir. Eğer kişilerin tiroid bezlerinde normalden fazla çalışma gözlemleniyorsa ya da sintigrafi testinde sıcak nodül görüldüyse, aşırı hormon üretiminin sıcak nodülden dolayı ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Sintigrafi testinde, radyoaktif maddeyi tutmayan nodüllere soğuk nodül denilmektedir. Genel olarak soğuk nodüllerin, kanser barındırma riskinin olduğu düşünülmektedir. Fakat teknolojinin ilerlemesiyle beraber bu düşüncenin netleşmesi için, ultrason ile inceleme ve iğne biyopsisi ile patolojik testler yapılarak net bir şekilde tanı koyulmaktadır. Bunun sonucunda ise ameliyatın yapılıp yapılmaması gerektiği, uzman hekim tarafından belirlenmektedir.

Kolloidal Nodül Nedir?

İyi huylu ve tiroid nodüllerinin büyük çoğunluğunu oluşturan nodüller olarak bilinirler. Çok büyük boyutlara ulaşsalar dahi, tiroid dokusunun dışına çıkmamaktadırlar. Bu nedenden dolayı da yayılma göstermezler.

Kolloidal nodülün olup olmadığı bir bakışla anlaşılacak durumda değildir. Birçok araştırma ve biyopsi yapıldıktan sonra teşhis konulmaktadır.

Kolloidal nodülün oluşmasında genetik yapı en büyük faktördür. Ondan sonra iyot eksikliği, çocukluk döneminde yaşanan ışın uygulamaları ve tiroid ile ilgili herhangi bir hastalığın olması durumları gelmektedir.

Kolloidal nodül kendisini; yutma güçlüğü, seste kısıklık, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, çok fazla terleme, ellerde meydana gelen titreme, uyku sorunları, vücutta güçsüzlük ve hemen yorulma gibi belirtilerle belli etmektedir.

Kalsifikasyon Nodül Nedir?

Bir tiroit nodülünde kalsifikasyon gelişimi, nodül içerisinde kalsiyum birikimini gösterir. Bu durum en fazla Papiller tiroit kanserlerinde görüldüğü için, ultrasonda bir nodülde kalsifikasyon görülmesi boyutu ne olursa olsun kanser şüphesi uyandırmaktadır. Büyük kalsifiye nodüller yutkunma ve soluk alma problemleri de yaratabilmektedirler. Bu tür nodülü bulunanlar mutlaka bir hekim kontrolüne girmelidirler. Bunların ince iğne biyopsisine yönlendirilmeleri gerekebilir. Kanser şüphesi devam ediyorsa, ameliyat şarttır.

Tiroid Nodülü Tedavisi

İçi dokuyla dolu olan nodüller ile hormon üretmeyen nodüller, içi sıvı dolu olanlara ve hormon üretenlere göre çok daha fazla kanser riski taşımakta ve çok fazla dikkat edilmesi gerekmektedir.  Sürekli büyümekte olan ve ayrıca çok fazla ağrı oluşturan tiroid nodüllerinin kanser riski daha fazladır.

İnce iğne biyopsisi sonucunda, kanser ya da kanser şüphesi oluşturan tüm tiroid nodüllerinin acil bir şekilde ameliyat edilmesi gerekmektedir.

Biyopsi sonuçları iyi çıkan hastalarda, %3 ya da %5 oranında biyopsiye bağlı olarak hatalı sonuçlar meydana gelebilir. Bu durum göz önünde bulundurularak, hastalar belli bir süre daha ultrasonla izlenmeye devam edilmelidir. Belirli aralıklarla yapılan ultrason testleri sonucunda nodülde devamlı olarak ve %20 oranında büyümeler meydana geliyorsa, önce iğne biyopsisi tekrarlanmalı daha sonra da ameliyat düşünülmelidir.

Tiroit nodül ameliyatı

Sıkça Sorulan Sorular

Tiroid nodülü ile ilgili çok merak edilen ve sıkça sorulan birçok soruyu sizler için derledik. Bu sorular şu şekildedir:

Boğazdaki Nodül Kulak Ağrısı Yapar Mı?

Boğazdaki nodülün hissettirdiği ağrı boynun ön bölgesinde başlamaktadır. Ve bu ağrıyı hissediyorsanız yüksek ihtimalle tiroid iltihabı ile karşı karşıyasınız demektir. Bu bölgede şiddetli bir ağrı hissi olabilir hatta bu ağrıdan kaynaklı olarak bu bölgeye dokunmak bile mümkün olmaz. Bu ağrı sadece bu bölgede kalmayıp kulağa da yayılabilmektedir.

Tiroid Sağ Lob ve Sol Lob Kaç mm Olmalı?

Tiroidin sağ ve sol lobunun boyutları ortalama olarak 5 × 3 × 2 cm dir.Ağırlığı 20 gram kadardır. Sağ lob,sol lob ve ortada isthmus dan oluşan Boynumuzun ön kısmında, soluk borusunun önünde bulunan bir organdır. Hastalıklarında, boyutlarında büyüme ve küçülmeler ya da içersinde yapısal değişimler oluşabilmektedir.( nodül,kanser,iltihap).

Tiroid Nodülü Ne Zaman Alınmalı?

Tiroid nodüllerinin iyi huylu olanları tespit edildikten sonra alınmalarına gerek bulunmamaktadır. Fakat her ne kadar alınmamış olsalar da, mutlaka ve mutlaka sürekli ve düzenli aralıklarla muayene işlemi yapılmalı ve durumlarına bakılmalıdır. Kontrol edilmeyen iyi huylu nodüller kötü huya çevirebilir.

Kötü huylu ve kişilere çok fazla zarar veren nodüllerin ameliyat ile alınması gerekmektedir.

Troit nodülü ve kanser ilişkisi

Tiroit Nodül Tedavisi Ankara

Sıcak Nodüller azda olsa (%5) kanser riski taşımaları yanında, zehirli guatır tablosuna yol açabileceklerinden öncelikle cerrahi tedavileri düşünülmeli, bu mümkün olamıyorsa, radyo iyot tedavisi denenmelidir. Fakat şöyle bir durum söz konusu ki, sıcak nodül ölçüleri 2cm ya da daha büyükse ve sayı olarak çok fazlaysa işte o zaman cerrahi operasyon gerekmektedir.

Boyutundan dolayı oluşturduğu kitle etkisi ile nefes ve yemek borusuna baskı yaparak olumsuz şekilde etkileyen iri nodüllerin ameliyat edilmesi önerilmektedir. Bu durumda da kişinin tiroid hormonlarının incelenmesi gerekmektedir. Kişinin tiroid hormonlarında herhangi bir problem yoksa ve değerleri normalse, cerrahi işlem hemen uygulanabilmektedir.

Fakat büyük ve iri nodüllerin yanı sıra hormon üretimi de fazlaysa, hormon seviyelerinin öncelikli olarak ilaçlarla normal seviyelere getirilmesi gerekmektedir. Tüm hormonların normal seviyeye gelmesi durumunda ise cerrahi işlem uygulanmaktadır. Tiroid nodüllerinin her hastada aynı belirtileri göstermeyeceğinden bahsetmiştik. Çoğu zaman bu durumu anlamak çok zordur.

Ama nasıl ki diğer sağlık sorunları ve kontrolleri için uzman hekimlerden destek alıyorsak, tiroid nodülü ile ilgili de dönem dönem sağlık kontrollerinden geçilmesi ve gerekli testlerin uygulanması gerekmektedir. Ancak bu şekilde sağlıklı olabilmek mümkündür.

Tiroid Nodül Ameliyatı

Tiroit Nodülu için yapılacak minimum ameliyat lobektomidir. Yani Nodülün bulunduğu sağ ya da sol lobu çıkartmaktır.

Bu ameliyatta, boynun ön bölgesinden 3-4 cm kesik açılarak, tiroid bezine ulaşılır. Tiroid bezinin kanatları, soluk borusundan ayrılmalı ve bu işlem yapılırken ses tellerine ve paratiroid bezlerine zarar verilmemesi gerekmektedir.

Ameliyatın en büyük riski ses kısıklığı problemidir. Bunların olmaması adına ameliyatın endokrin cerrahı tarafından yapılması önerilmektedir. Ameliyatta ses monitörü kullanılması ses kısılma riskini azaltır. Ameliyat işleminden sonra hastahanede ortalama bir gün kalınır ve sonrasında hasta taburcu edilir.

Ameliyat sonrası hasta, doktorun önerdiği şekilde kontrollere gelmeli ve doktorun tüm önerilerine uymalıdır. Ancak bu şekilde etkili bir tedavi yöntemi sağlanmış olur.

Tiroid Nodüllerinde Kanser Riski Nedir? – Prof. Dr. Çağatay Çifter (Video)

Hangi Tiroid Nodülü Tehlikelidir?

Tiroid kanser çeşitleri arasında en nadir görülen kanser çeşidi anaplastik tiroid kanseridir. Hızlı ve çabuk yayılan bir nodüle sahip olan anaplastik tiroid kanseri, %2’lik bir kısımda görülmektedir. Bu hastalıkta ameliyat şansı çok düşüktür. Bunun sebebi ise tümör yayıldıktan sonra tanının koyulmuş olmasıdır. Hastaların rahatlaması için genellikle radyoterapi uygulanmaktadır. Bu nodül en tehlikeli olandır.

Hangi Nodüller Kanser Riski Taşır mı?

Nodüllerin hepsinin kanser bulundurma potansiyelleri vardır. İyi huylu Nodüller bile takip edilmeli ve kanser bulguları veya şüphesi oluşuyorsa ameliyat edilmelidir. İyi huylu Nodüllerde de de kansere dönüşüm potansiyeli olabilir. Sintigrafide soğuk görünen, solid olan ve iki cm den büyük olan troid Nodüllerinde kanser riski %20-25 kadardır.Çocuklarda görülen Nodüllerin yaklaşık olarak %50’si kanserdir. Böyle riskli nodüllerde ameliyat gerekli olmaktadır. İnce iğne biyopsisinin doğruluk oranı %60 ila 85’i geçememektedir.

Tiroid Nodülleri Ne Kadar Zamanda Büyür?

Tiroid nodülleri ağır ağır büyüyen nodüllerdir ve kimisinin varlığı anlaşılmaz. Bu nodüller ağır bir şekilde büyümesine rağmen, kişilerde birçok sıkıntıya, ağrıya, ses kısıklığına vb. durumlara sebep olur. Bu nodüller hem yavaş büyürler, hem de fark edildikleri zaman küçük olabilirler.

Şiddetli agresiflik gösteren tiroid kanserleri çok nadir görülür fakat büyümeleri hızlı bir şekilde olur.

Troid nodülleri ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Tiroit nodüllerinin tedavisi için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Önceki yazı
Memede İyi Huylu Kitle
Sonraki yazı
Tiroid Kanseri

45 Yorum. Yeni Yorum

  • Çiğdem sabah

    İyi akşamlar dilerim hocam. 1999 yılında ameliyat oldum şimdi şuan sağ lob boyutları 13.5*14*28 mm, sol lob boyutları 19*15*35mm ölçüldü. Parankimi heterojendir. Sol lobta içerisinde kistik dejenerasyon alanı bulunan 21*18*28mm boyutlu solid izoekoik nodül izlendi. Her iki anteriyor servikal zincirde patolojik boyut ve görünümde lenf nodu izlenmedi. 2 farklı hekim biri ameliyat diyor. Diyeri ameliyatı öneriyor. Ne yapmalıyım. 43 yaşındayım Euthyrox 25 mcg ilaç kullanıyorum

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Nüks tiroid nodülü görünüyor Çiğdem hanım. Muayene bulgularınız önem taşıyor. Bir de bu nüks tiroit nodülü için bir biyopsi yaptırabilirseniz biyopsi sonucu ile birlikte değerlendirilip ameliyat için karar verilmesi daha uygun olur.

  • Esen

    Hocam merhaba hormanlarımın hızlı çalıştığını söylediler ve propycil ilacına yeni başladım 13 gün oldu 3 yıldır nödülüm var 4 mm tsh değerim 0.015 hocam yemek yerken yutma güçlüğü ve boğazıma yediğim şeyler takılıyor gibi hissediyorum bu hormonlarımlamı yoksa nödülün boyutunlamı ilgili nödülüm büyükmü küçükmü bilgilendirirseniz sevinirim tşk ederim

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Bu boyutta ki bir Nodül, herhangi bir bası belirtisine neden olmaz. Ancak tiroit boyutlarınız çok büyükse bası yapabilir. Onun için muayene etmeden bu konuda bir şey söyleyemem

  • Derin s.

    Mrhb ben 1 buçuk sene önce troit nodülü alfırdım ve guatırın yarısını şüpheli olduğu için almışlar günde 100 gr lük ilaca başladım :şikayetım ameliyattan hemen sonra geçmeyen boğazımda kuruluk ve biri boğazıma bastırıyormuş gibi bır his var nedenını bilmiyorlar nedenndir acaba geçermi

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Merhaba Derin hanım. Tiroid nodülü ameliyatlarından sonra bazı şikayetler olabiliyor. Bu durum ameliyatın yapılış tekniğine ve genişliğine de bağlıdır. Tiroit nodülü ameliyatı üzerinden bir yıl geçtikten sonra bir ultrason yaptırmakta fayda vardır. Boğazınızdaki baskı hissinin kalan dokudan kaynaklı olup olmadığı konusunda fikir verebilir. Bir de mutlaka bir kulak burun boğaz muayenesinin yapılarak içeriden bakılması ve faranjit ya da tonsilit gibi bir kronik iltihabın bulunup bulunmadığının belirlenmesi çok iyi olur diye düşünüyorum.

  • Aylin

    Merhaba hocam tiroid glandı sağ lobu 42x61x79 mm olup boyutları belirgin bir şekilde artmıştır.
    Sol lobu:17x15x34mm isthmus kalınlığı 2.8mm her 2 tiroit lobu ve isthmus parankim ekojenitesi inhomojen olup sol lob posteriolda 7x6mm boyutunda izohipokeoik modüler görünüm mevcuttur.Ayrıca sağ lobu tama yakın dolduran 32x45x53 mm boyutunda ince septalı düzgün lobile konturlu internal ekojeniteler içeren kistik modüler lezyonlar mevcuttur. Tpo değerim 288 endokrin bölümü cerrahi onkoloji bölümüne yollayıp acil ameliyat dediler.Kanser riski yüksek mi?
    Genel cerrahi değilde Onkoloji cerrahisine yollamaları beni tedirgin etti.Yüksek riskli olduğunu söylediler.Hiç bir şikayetim yoktu ama 1 hafta sonra fazlasıyla ağrı yutkunmada zorluk aşırı baskı nefes darlığı gibi şikayetlerim arttı.Rica etsem değerlendirebilir misiniz?

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Ameliyatınızı Genel Cerrahi bölümünün yapması daha uygundur. Önce ameliyat ve sonra çıkan parçaların patolojik değerlendirilmesi tedavinizde yol gösterici olacaktır.

  • Serhat

    Hocam merhaba
    Sağ lob da orta kısımda 12 mm hipoepoik solid nodül izlendi ve sağ lob isthmus kısmında kaba kalsifikasyonlar görüldü. Diyor usg de ama doktor herhangi bir işlem yapmadan zararsız dedi. Sizce ne yapmalıyız

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Altı ay sonra bir tiroit ultrasonu tekrarlatmanızı, herhangi bir değişiklik saptanmazsa takipte kalmanızı, ancak eğer şüpheli bir değişiklik görülürse, ince iğne biyopsisi yaptırmanızı öneririm.

  • Hülya Uzun

    Hocam merhaba, ultrasonda şüpheli görünen 3mm lik bi nodüle biyopsi yapılmalı mı?
    Silik kontürlü, vertikal oryantasyonlu, hipeokoik.(Mikrokalsifikasyon ve kanlanma yok)

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      3 mm lik, bu özelliklerde bir nodüle takip gerektiğini düşünüyorum. Altı ay sonra tercihen aynı yerde bir troid ultrasonunu tekrarlatın. Nodülde hızlı büyüme oluşmuşsa o zaman biyopsi yaptırın. Aksi halde takipte kalın derim.

  • Buket

    Hocam merhaba trioid sağ lob 20×16mm sol lob boyutları 21×17mm dir.
    Sağ submandibular bölgede büyüğü 9×6mm boyutlarında reaktif LAM izlenmiştir.
    Sağ orta servikal bölgede 5×3mm boyutlarında reaktif LAM İzlenmiştir.
    Sol üst servikal bölgede 7×3mm boyutlarında reaktif LAM izlenmiştir. Yazıyor
    Sağ kulağıma sanki bıçak saplanıyor gibi bir ağrı girip çıkıyor tüm sosyal hayatım yok oldu.Sizlerin görüşü nedir acaba? Saygılar hocam..

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Tiroid ultrason raporuna göre endişe edilecek bir durum yok. Altı ay sonra yine aynı yerde tiroid ultrasonu yaptırın. Böylece karşılaştırma olanağı ortaya çıksın.

  • Emrah

    Hocam Merhaba,

    4 ay önce yapılan biyopside benign sitoloji;
    Yayma öreniğnde bazı mesafeler kısmen hiposellüler nitelikli olup, klinik uyumsuzluk halinde işlemin uygun zamanda tekrarı ile kontrolü önerildiği yazmakta ve Fibrinöz yer yer sıvı kolloidal zeminde kan elemanları ile kısmen dejenere. bening uniform sitomorfolojide tirosit grupları izlendiği yazmaktadır. Son olarak morfoloji tanımında da neoplazma rastlanmadığı yazmaktadır. Şimdi Yaptırdığım ultrason kontrolünde Sol lobda 36x25x18mm boyutlarında heterojen natürde solid nodül izlenmektedir. Buna göre nasıl bir yol izlemeleyim.
    İyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Tiroid ultrason raporuna göre, durumunuz ameliyatı gerektiriyor.

  • Nurten yildirim

    Merhaba hocam benim sorum şu benim tiroit bizlerinde iltihaplanma görüldü ve boğazımda şiddetli ağrılarım var bir gün iyi 3 gün şiddetli ve bu 3 haftadır bu sekilde devam ediyor KBB muayenemde endokrin yönlendirildi ama tabi randevum uzak bir tarihe verildi bekliyorum bu arada KBB nin yazdığı reçeteyi yani 1000 mg lik agumentin kullandım beklemeyin bir zararı olurmu

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Bu verilerle bir şey söylemek doğru olmaz. Verileriniz yetersiz.

  • Emel

    Merhaba hocam benim sağ lob da 8x5x2 boyutlara izoekoik halolu nodül biyopsi yapıldı sonuçta HBME _1 CD 56 CK 19 pozitif gözlenmiştir yayma vardır papiller karsinom veya NIFTP kuşkulu dur tomografi istendi KKB istedi önemi nedir

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Bu raporlara göre bir tiroid kanseri şüphesi var. Tiroit ameliyatı olmanızı öneririm.

    • Çağatay Çifter

      Tiroid ultrasonunda mikrokalsifikasyon ve kanlanmanın artmış olması, tiroit nodülünün kanser bakımından şüpheli olduğunu gösterir. İnce iğne biyopsisi yaptırmanızı öneririm.

  • Döndü

    Merhaba hocam bnm ultrason raporumda sol alp lapta mikrokalsifikasyonlar içeren hipoekoik solid nodül görülmüştür diyor doktor şüpheli dedi acaba ne olabilir ve 12 x9mm dedi küçük olduğu halde yinede uyumaya çaliştığımda bası ve kulağıma doğru agrı ayrıca lenf bezlerimde şişme ve agrı oluyor kulağımın dibinde hissediyorum sanki su var cvp lütfen tşk ederim

    Yanıtla
  • Adem Küçükkoçak

    Hocam Babam da var 4 e yakın nodül usg raporuna bir bakarmısınız teşekkür ederim.
    TİROİD ULTRASONOGRAFİ İNCELEMESİ

    Tiroid glandının sağ lobu 15x27x58 mm (APxTRxKK), sol lobu 15x22x56 mm (APxTRxKK) boyutlarda, isthmus 8 mm ölçülmüş olup boyutları artmıştır.

    Gland konturları düzgündür. Parankim eko paterni homojendir.

    Sağ tiroid lobu alt polde 10×6 mm boyutlarda izoekoik, 9×5 mm boyutlarda hipoekoik, 4 mm çapta hiperekoik nodüller izlendi. Tiroid bezi sol lobda büyüğü alt kesimde 7 mm çapta kabakalsifikasyon barındıran heterojen bir iki adet nodül izlendi.

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Babanızın tiroit nodülleri için takip öneririm.

  • Nazlı

    Hocam 2022 ocak ayında 5 yıllık çarpıntılarımın nedeni bulundu hipertiroidi varmış 2.5mm sintigrafi ve biyopsi yapıldı haziran ayında atom aldım Eylül ayında eıthrox 75mm başlandı Ekim ayında kontrole gittim ilaca devam dendi 4 ay sora kontrole gel dendi mart sonu kontrol var ama boğazımda baskı var yanma var çarpıntım oluyo arada tekleme olarak başım dönüyor atomun nodülleri küçültme etkisi var mıdır yada işe yaramamış olabilir mi ayriyeten panik atağımda var atom ve euthrox nodüllere etki edermi küçülme olarak mart sonuna kadar bekleyim mi yoksa dra hemen gideyim mi şaşırdım gerçektende

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Merhabalar. Genellikle, nodül de bulunduran zehirli guatırda (hipertiroidi), atom tedavisinin etkinliği tartışmalı olup, ilk tercih ameliyat olmalıdır.

  • Mustafa

    Merhaba hocam. Her iki tiroid lobunun boyutu normalden büyük olup bez ekosu heterojendir. Her iki tiroid lobunda bir – iki adet, en büyüğü sol lob süperior kesim lateralde, 8x4x5 mm ölçülerinde parankime göre hipoekoik, düzgün sınırlı solid nodüller izlendi. En büyük nodülün uzun aksı cilde dik olarak izlenmiştir. Bu tam olarak ne anlama gelmektedir hocam?

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Tiroit ultrason raporunda ayrıntı verilmediği için bir yorum yapmam mümkün değildir.

  • Görkem ürgün

    Sol troid bezi inferiorunda 14×6 mm boyutlarında düzgün sınırlı içinde kistik dejenere alanlar bulunduran 1 adet solid kist bulunmuştur.paravaskuler alanda patolojik morfolojide lenf nodu saptanmadi hocam doktor 1 sene sonra tekrar kontrole gel dedi önemli birsey yok dedi sizce nedir

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Raporda tiroit nodüllerinde kalsifikasyon ya da kanlanma artışından bahsedilmediğinden bir süre takipte kalabilirsiniz.

  • Seda

    Merhaba tiroid bezi sag lob 18*17*53 mm sol lob 21*18*58 mm istmus 3mmdir.parankim ekojenitesi heterojen ve pseudonodulerdir (kronik trioid) .geriye kalanlar normal yazilmis bu ultrason sonucu normalmi bana hasimaton var dendi tsh 3.98 normal dendi ama yakin zamanda akrabam tiroid kanseri teshisi konunda benimde kafam karisti bu ultrason sonucum normalmi aceba bilgi verirmisiniz

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Raporunuzda haşimato hastalığı bulguları mevcut. Kanser ile ilgili bir kriter gözükmüyor.

  • Cumali cetin

    Hocam sağ lobta 21×17 mm boyutu kistik nodül izlendi
    Sol lobta 11×7 mm boyutlu izo hipoekoik solid nodül izlendi
    Bunlar ne demek vücudumun sağtarafı kolum hiç çalışmıyor vücudum hepsi patlıyor yara oluyor

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Yaralarınz tiroitle ilgili değil. Herhangi bir ilişki yok. Takip edilmesi gereken tiroit nodülleriniz var.

  • Derya

    Tiroid nodülü varken tüp bebek tedavisi yaptırabilir miyiz. Tiroid değerleri normal seviyede

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Tiroid nodülü varlığı, tüp bebek tedavisi için bir engel değildir.

  • Meltem

    Hocam merhaba ben hasimato tabanında çoklu nodül hastasıyım, hamilelik esnasında gravese dönüp troid fırtınası soktu ve ilaçla baskı altına alındı, hamilelik biteli 6 ay oldu hamilelik esnasında nodüller çok büyüyerek en büyüğü 33 mm olmuştu, yeniden bu ay gittiğimde en büyük nodülüm 39 a çıkmış, kanser olma ihtimali var mı sizce

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Bu raporlara göre tiroid ameliyatı olmanız gerekiyor. Çok sayıda tiroid nodüllerinizin köklü çözümü, tiroid ameliyatıdır.

  • gözde

    Merhaba.En son ölçümde troıd nodul USG sonucu, Her iki parotis bezi, submandibuler bez boyut ve ekosu normaldir. Tiroid bezi normal boyutlardadır.Parankimi minimal heterojendir. Tiroid sol lob anteriorda 19x10mm boyutunda içerisinde milimetrik kalsifikasyonlar bulunan hipoekoik solid nodül izlenmiştir. Tiroid sağ lobda çapı 2 mm den küçük birkaç adet kistik nodül izlenmiştir. Boyun vasküler yapıları ve çevreleri doğaldır. Boyunda patolojik boyutta / konfigurasyonda LAP, kitle lezyonu saptanmamıştır. şeklinde çıktı .Ayrıca aile yakınlarımda Troıd kanseri de var. Doktorumuzun biri ameliyat dedi. Diğeri beklemeliyiz dedi. Çok kararsız kaldım. Hipoekoik solid olması ve ailemizde olması ameliyat olmamı gerektirir mi acaba .

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Soldaki tiroid nodülüne biyopsi gerekiyor. Sonuç, kanser yönünden şüpheli gelirse tiroid ameliyatı olmanızı öneririm.

  • Aslı

    Merhaba Hocam, Tsh/2,67 Sft4/ 1,85 olarak sınır üzerinde çıkıyor. Tiroid usg çekildim herhangi bir bulguya rastlanmadı. Tek başına T4 yüksekliği neden kaynaklı olabilir ? İlaç tedavisi gerekir mi ?

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Subklinik hipertiroidi olabilirsiniz. Klinik belirti ve bulgularınız da bu yönde ise, ilaç tedavisi mutlak gereklidir.

  • Bayro

    Boyun her iki seviye ye 1 ve 2 subtemel düzeyde lenf nodlari izlendi ne anlama geliyor hocam

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Boyun altı lt bezlerinde normal büyüme anlamına geliyor bu rapor, endişe edilecek bir durum değildir.

  • Arzu

    Tiroid bezi ve boyutları ve parankim ekojenitesi normal olup bez vaskülaritesi olağandır
    Tiroid sağ lob orta kesimlerinde 7x8mm boyutta belirgin vasküler kodlanması bulunmayan hipoekok nodül izlendi bu ne anlama geliyor hocam

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.