Erkeklerde Meme Kanseri

Erkeklerde de kadınlardaki gibi meme kanseri gelişebilmektedir. Erkekler genellikle kendi memelerinde kanser gelişebileceğini tahmin etmedikleri için memelerinde herhangi bir sertlik hissettiklerinde konunun üzerinde fazla durmazlar ve doktora geç başvururlar. Erkeklerin doktora geç başvurması nedeniyle genellikle erkeklerdeki meme kanserlerinde başvuru anında daha ileri evre ile karşılaşılmaktadır. Yani erkeklerde hekime başvurulduğunda kadınlara göre meme kanserinin daha ileri evrede olduğunu söyleyebiliriz.

Erkeklerde meme kanseri olur mu

Her 100 kadına karşılık 1 erkekte meme kanseri gelişmektedir. Erkeklerde çok daha az görülmesine karşın daha kötü sonuçlar alınmasının bir nedeni de erkekteki meme dokusunun çok daha küçük oluşu ve altındaki adele dokusuna ve koltuk altına daha çabuk yayılabilme potansiyelidir. Meme kanserinin erkeklerdeki en önemli bulgusu kitledir. Herhangi bir kitlenin fark edilmesi durumunda mutlaka gerekli görüntüleme tetkikleri yapılmalıdır. Bunlar mamografi ve ultrason başta olmak üzere MR gibi tetkiklerdir. Böyle bir durumda kitleden biyopsi alınarak bunun bir kanser olup olmadığı araştırılır.

Erkeklerde sık görülen meme büyümeleri tek taraflı ya da çift taraflı olabilmektedir. Ergenlik çağında veya yaşlılıkta görülen iyi huylu meme büyümeleri jinekomasti adıyla anılmaktadır. Bu meme büyümesinin kanserle bir alakası yoktur. Memeler tek taraflı ya da çift taraflı olarak büyüdüğünde hasta ağrı ve acı duyduğunu da belirtebilir. Bunlarda herhangi bir görüntülemede problem görülmediği taktirde bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Bazı ilaçlar da meme büyümesine yol açabilmektedir. Bunları meme kanseri ile karıştırmamak gerekir. Erkeklerdeki iyi huylu meme büyümesinin tedavisi tamamen cerrahidir ve hastanın hayati bir riski söz konusu değildir.

Ancak biyopsi ile meme kanseri tanısı konulması durumunda erkekteki meme kanserinin tedavisinin kadınlardaki meme kanseri tedavisi ile bir farkı yoktur. Evreleme aynı kadındaki meme kanseri evreleri gibidir. Yani dört ayrı evreden oluşmaktadır. Hastalığın ilerleme düzeyine göre birinci ikinci üçüncü ve dördüncü evrelerde meme kanseri erkekte tespit edilebilmektedir.

Erkeklerde meme kanseri belirtileri

En sık görülen belirti memede fark edilen bir şişliktir. Özellikle tek taraflı olan ağrısız meme kitleleri erkeklerde meme kanserinin tek belirtisi olabilir. Ayrıca koltuk altında fark edilen ağrısız bir şişlik veya kitle meme kanserinin bir belirtisi olabilir. Bu durum meme kanserinin koltuk altı lenf bezlerine yayıldığını gösteren bir bulgudur. Erkeklerde meme kanserinin bir başka belirtisi meme cildinde meydana gelen yaralar ve ülserlerdir. Bu durum meme kanserinin ileri evrede olduğunu gösteren bir bulgudur. Ayrıca kanser memenin hemen altındaki kaslara da yayılmışsa göğüs bölgesinde ağrı fark edilebilir. Yine meme başından kendi kendine gelen kanlı bir akıntı meme kanserinin bir belirtisi olabilir. Memesinde şişlik olan bir erkeğin sürekli öksürmesi veya kemik ağrıları hissetmesi akciğer ya da kemik metastazının belirtilerini oluşturabilir.

Yani meme kanserinin akciğer ya da kemiklere yayılması durumunda bu organlara ait belirtiler ayrıca ortaya çıkacaktır. Eğer hasta meme kanseri olduğundan habersizse bu organ bulgularıyla hekime başvurabilmektedir. Prensip olarak iyi huylu olarak gözüken erkeklerdeki meme kitlelerinde ve büyümelerinde iki taraflı da olsa mutlaka görüntüleme yöntemlerine başvurulması uygun olacaktır. İyi huylu meme dokusu büyümelerinin içerisinde herhangi bir kanser kitlesi bulunması durumunda görüntüleme yöntemleri ile bu kanseri erken dönemde yakalamak mümkün olabilmekte ve tedavide çok daha başarılı sonuçlar alınmasına olanak sağlayabilmektedir.

Erkekde meme ucunda şişlik ve ağrı

Erkeklerde meme ucunda şişlik neden olur?

Erkeklerde meme ucunda görülen şişliklerin çeşitli nedenleri vardır. İyi huylu şişlikler dendiği zaman ilk akla gelen ergenlikte veya yaşlılıkta görülen bazen de ilaçlara bağlı olarak görülen jinekomastidir. Jinekomasti tek taraflı olabileceği gibi iki memede de gelişebilir. İyi huyludur ve estetik amaçlar dışında çıkartılması şart değildir. Ancak genellikle estetik yönden cerrahi olarak çıkartılması hasta tarafından istenmektedir. Bunların iyi huylu olup olmadıklarını anlayabilmek için görüntüleme yöntemleri ve bazen de biyopsilere başvurmak gerekebilmektedir. Meme ucunda görülen şişliklerin bir başka nedeni kıl dibi iltihapları olabilir. Memede görülen kıl kökü iltihaplarında ağrı ve şişlik bir arada görülür.

Şişliğin üzerinde bir kızarıklık olması iltihap olduğu yönünde bir bulgudur. Bu gibi kıl kökü enfeksiyonlarında antibiyotik tedavileri ve apse gelişmesi durumunda apsenin boşaltılması tedavi için yeterlidir. Kilo fazlası olan ya da şişman olan erkeklerde yine her iki meme yağ dokusu yönünden zenginleştiğinden büyük olarak gözükür. Yani memeler büyür. Bu büyüme meme dokusu içerisinde değil tamamen yağ dokusu olarak meydana gelen bir büyümedir. Tedavisi; zayıflama ve çeşitli liposuction yöntemleri ile estetik olarak yapılan girişimlerdir. Erkeklerde meme başında görülen şişliklerin bir diğer nedeni de meme kanserleridir. Meme kanserleri meme başının altında bir kitle olarak ve genellikle tek taraflı olarak görülmektedir. Bir başka özelliği de ağrısız oluşu ve oldukça sert ve düzensiz bir kitle olarak ele gelmesidir. Böyle bir durumda mutlaka görüntüleme yöntemleri ve biyopsi yapılarak ayırıcı teşhis konmalıdır.

Erkekte memede dokununca acı neden olur?

Erkeklerde meme dokusuna dokunulduğunda acı hissedilmesi bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Meme ucunda veya meme içerisinde gelişen bakteriyel enfeksiyonlarda tek taraflı meme ağrıları gelişebilmektedir. Meme etrafında oluşan kıl dibi iltihaplarında meme etrafında şişlik ve ağrılar oluşabilir. Bunun yanında ergenlikte ve yaşlılıkta görülebilen bazen de ilaçlara bağlı olarak gelişebilen jinekomastide de meme uçlarında şişlik ve aynı zamanda hassasiyet bulunur. Meme uçlarına baskı yapıldığı zaman kişi ağrı hisseder.

Yani jinekomastide meme uçlarında ağrılar oluşabilmektedir. Genellikle çift taraflı gelişen jinekomastilerde şişlik ve ağrı bir bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Erkeklerde görülen meme kanserlerinde ise genellikle meme ucundaki kitle ağrısızdır. Ancak bu bir kural değildir. Ağrılı meme kanserlerinin de görülebildiği bilinmektedir. Onun için meme uçlarında ağrı varsa öncelikle bir enfeksiyon ikinci sırada da bir jinekomasti akla gelmelidir. Jinekomastide ağrı yanında çift taraflı ya da tek taraflı bir şişlik bulunduğu da unutulmamalıdır.

Erkeklerin göğsünde sertlik neden olur?

Erkeklerde meme sertliği ya da memelerin büyümesi birkaç nedenle oluşur. Bunlardan bir tanesi kişinin kilo fazlası bulunması ya da şişman oluşu nedeniyle memelerdeki yağ dokusunun artışıdır. Bunlarda meme dokusunun kendisi büyümez yağ oranı arttığı için meme büyükmüş gibi gözükür. Tedavisi; zayıflama ya da bu başarılamıyorsa estetik operasyonlardır. İkinci bir neden jinekomasti dediğimiz meme büyümeleridir. Bu meme büyümesi ergenlikte ya da yaşlılıkta hormonal dengenin bozulması nedeniyle oluşabilmektedir. Tek taraflı da olabildiği gibi genellikle iki taraflıdır. Birçok hastada üzerine basmakla ağrılı olduğu ifade edilir. Bazı ilaçlar da jinekomasti yapabilir. Bu ilaçların kesilmesi sonucunda jinekomasti düzelir.

Jinekomastide ayırıcı tanı için en önemli nokta kanser ile olan benzerliktir. Meme kitlelerinin veya büyümelerinin bir başka nedeni de erkeklerde görülen meme kanserleridir. Meme kanseri genellikle tek taraflı olur ve sert düzensiz bir kitle olarak ortaya çıkar. Görüntüleme yöntemleri ile kitlenin tespitinden sonra biyopsi yapılmalıdır. Biyopsi sonucunda kanser tanısı konulduğu takdirde tedavi kadınlardaki meme kanserinde olduğu gibidir. Hastalığın evresine göre tedavi planlamaları yapılır. Tedavinin en önemli ayağı cerrahi tedavidir. Memede büyüme yapan bir başka neden de erkeklerde meme uçlarında görülebilen iltihaplardır. Meme enfeksiyonları ya da meme etrafındaki kıl dibi iltihapları da memede ağrılı şişliklere neden olur. Tedavisi; antibiyotik ya da apse gelişmesi durumunda apsenin boşaltılması şeklinde olmaktadır.

Erkeklerde meme kanseri tedavisi

Erkeklerde meme kanseri tespit edilmesi durumunda kanserin tedavisi kadınlardaki meme kanseri tedavisi ile aynıdır. Yani evresine göre cerrahi girişimler ve yardımcı tedaviler (kemoterapi ışın ve hormonoterapi)yapılmaktadır. Buradaki en önemli fark erkeklerde yapılan ameliyatlar içerisinde meme koruyucu cerrahinin bulunmamasıdır. Yani bir erkek memesinde kanser tespit edildiği takdirde meme dokusu çok küçük ve kanser meme oranı büyük olduğundan meme koruyucu cerrahi (memeyi yerinde bırakarak yapılan ameliyat)mümkün olmamaktadır.

Bu hastalarda yapılabilecek en küçük tedavi basit mastektomi yani memenin alınarak altındaki kas dokusunun bırakılması ameliyatıdır. Meme kanserinin cinsine göre koltuk altı lenf bezlerine ameliyat sırasında örnekleme yani sentinel biyopsi yapılabilir. Burada bir metastaz bulunması halinde koltuk altı lenf temizlemesi ameliyatı eklenir. Evre 1 ve evre 2 hastalarda yapılabilen bu ameliyatlar dışında evre 3 hastaların bir kısmında ameliyat öncesi kemoterapi ve daha sonra mastektomi yani memenin alınması ameliyatı uygulanabilir. Evre 4 hastalarda ise sistemik kemoterapi yapılması ve organ metastazlarının ortadan kaldırılmasından sonra hastalara mastektomi yani memenin alınması ameliyatının yapılması daha uygun olabilir.

Erkeklerde meme kanseri ameliyatı

Erkeklerdeki meme kanserinde memeyi almadan bir ameliyat yapmak mümkün olmamaktadır. Çünkü; meme dokusu hacim olarak çok küçük bunun yanında memedeki kanser kitlesi oransal olarak memeye göre büyüktür. Bu durumda meme koruyucu cerrahi yapmak söz konusu değildir. Erkeklerdeki meme kanserinde yapılabilecek en küçük ameliyat basit mastektomi yani memenin alınmasıdır. Koltuk altı lenf bezlerinde atlama varsa koltuk altı lenf bezleri de aynı ameliyatta temizlenmelidir. Ameliyat sırasında koltuk altının kontrol edilmesi için sentinel biyopsi yapılması uygun olur. Biyopsi sonucunun pozitif olması durumunda koltuk altı lenf temizlemesi işlemi yapılır.

Erkeklerdeki meme kanserlerinde memenin altında bulunan kas dokusuna yayılım kadınlara göre çok daha sık olmaktadır. Bu nedenle taramalarda ve görüntüleme yöntemlerinde gözükmese bile ameliyat sırasında kas dokusunun kontrol edilmesi ve eğer bir şüphe varsa kanserin izdüşümündeki kas dokusunun da çıkartılması çok daha uygun olacaktır. Daha sonraki dönemde tümörün yayılım durumuna göre ışın yapılması gerekebilir. Bu ışınlama göğüs duvarına ve bazen de koltuk altına yapılabilmektedir. Ameliyatlardan sonraki dönemde kanserin patolojik kriterlerine göre işın tedavisi yanında kemoterapi ya da hormonoterapi dediğimiz yardımcı tedavi yöntemleri ile hastanın daha sonraki metastazlardan ve nükslerden korunması mümkün olabilmektedir. Bu hastalar ömür boyu kontrol altında tutulmalıdır. Kontrollerin ameliyatı yapan ekip ya da cerrah tarafından aksatılmadan yapılması tercih edilmelidir.

Erkeklerde görülen memede şişlik, memeye dokununca acı ve ağrı, memede kitle, meme ucunda şişlik, memede oluşan sertlik ve meme kanseri ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Erkeklerde meme kanseri tedavisi ve ameliyatı için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Önceki yazı
Tiroid Ameliyatı Riskleri
Sonraki yazı
Tiroid Ses Kısıklığı

12 Yorum. Yeni Yorum

  • Mustafa Kesgin

    Çağatay Hocam merhaba, yazınızı okudum ve korktum açıkçası. 1 haftadır çok dikkate almadığım yatarken yada sol kolumu kaldırdığımda hissettiğim sol göğsüm civarında bir acı var. Bu akşam eşim farketttiki sol göğsümün altında yağ bezesine benzer bir şişlik var dedi. Okuduğum kadarıyla anladımki yap bezesi değil. Çünkü tam olarak şöyle; dış yüzeyde hiçbir farklılık olmamakla birlikte göğsümün altından koltuk altıma doğru uzanan 2 cm civarı içerde uzun bir kitle var gibi. Tam da yazınızda okuduğum kanser teşhisi. 😊 Bu hafta hastaneye gideceğim, gerekli mr vs için. eğer kanser denilirse size tedavi olmak isterim. Bu arada Çorum’da oturuyorum. Saygılar iyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Merhaba Mustafa bey. Yaşınızı bilmiyorum ancak erkeklerdeki meme kanserleri bir kural olmamakla birlikte genelde 50 yaş üzerinde görülmektedir. Fakat yine de bir ultrason ya da MR yaptırmakta fayda vardır. Bu görüntülemelerde herhangi bir şüphe bulunması durumunda biyopsi yaptırmanızı ve sonuca göre hareket edilmesini tavsiye ederim. Çünkü erkeklerdeki meme kanserlerinde genellikle tanı geç konulmakta ve sonuçlar kadınlardaki kadar iyi olamamaktadır. Bu nedenle erkekler memelerinde en ufak bir şişlik fark ettiklerinde mutlaka bir görüntüleme ile ya da biyopsi ile kanser olmadığının teyit edilmesi uygun olur. Genç yaşlarda erkek memelerinde görülen kitleler genellikle jinekomasti türünde iyi huylu büyümeler olmaktadır. Ancak dediğim gibi bunun kesin olarak ortaya konması için bazı tetkiklerin yapılması da elzemdir.

  • Mehmet Demiroğlu

    Sağ memenin altıda 2-3cm lik çember şeklinde bir doku, ilk günlerde meme ucunda bir hissiyat basınca hafifçe ağrıyan, sonraki günlerde varlığı dokınulmadıkça varlığı anlaşılmayan bu doku sağ omzumun ağrısını kesti kaynağı bu omuz ağrısı olabilirmi. Yaşım 67. Önerinize ve tavsiyenize şimdiden teşekkür ederim. Sağlıklı günler dilerim.

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Erkeklerde tek ya da çift taraflı meme büyümelerinin en önemli nedeni jinekomastidir. Bu şişlik önce ağrılı olur daha sonra ağrı kaybolabilir. Özellikle 55-60 yaş üzerindeki erkeklerde daha sık gözükür. Sizin durumunuz da bu değişikliğe uymaktadır.Ancak yine de bir meme ultrasonu yaptırarak görüntü olarak değerlendirmek çok uygun olur kanısındayım.

  • Volkan

    Merhaba doktor bey sol meme ucunda suyun yumuşatması ile acı hissediyorum sıkınca katılaşmış bir yağ bezesi gibi katılaşmış bir sivilce çıkışı gibi beyaz bir peynir kıvamında irin çıkıyor rahatlıyor ama 1 ay sonra gene aynı sebebi ne olabilir teşekkür ediyorum

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Erkekde meme ucundan koyu akıntı gelmesi, kanal içersinde bir enfeksiyonun varlığını düşündürür. Bir meme ultrasonu ve muayene ile tedaviyi yönlendirmek uygundur.

  • Muharrem demir

    Hocam iyi akşamlar, bilgilerinizi okudum 2 gündür meme ucunun az yukarısında yuzeysel olarak belli olmuyor iceridi bir fındık büyüklüğünde bir şişik var dokununca bastırınca ağrıyor bu konu hakkında bilgi verebilirmisiniz teşekkürler.

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Erkeklerde de meme başı altında kistler görülebiliyor. Bunlar ağrı da oluşturabiliyorlar. Ultrason çektirip bir meme cerrahına muayene olmanızda fayda var.

  • melek demirel

    Merhabalsr hocam 13 yaşında oğlum meme ucunda bir sertlik var sol göğsünde çok korktum napmalıyım ergenlige bsglı olabilirmi

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Erkek çocuklar ergenliğe girerken, 18-19 yaşına kadar, hormonal değişikliklere bağlı ağrılı meme başı büyümeleri oluşturabilirler. Jinekomasti denilen bu büyümeler fizyolojik olup, genellikle zamanla kendiliğinden düzelirler.

  • Mert yılmaz

    Merhabalar doktor bey sol meme ucunda bir sertlik var dokunduğum zaman canım yanıyor sol kola ve kalbe ağri yapiyor nedeni nedir

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Yaşınızı bilemediğim için bunu bir iyi huylu kitle olarak yorumluyorum. Yine de bir meme ultrasonu yaptırıp, meme cerrahisi uzmanına muayene olun derim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.