Tiroid Ameliyatı Riskleri

Hipertiroidi ameliyatı riskleri

Hipertiroidi nedeniyle yapılan tiroid ameliyatlarında en önemli konu ameliyat öncesinde yüksek olan tiroit hormonlarının ilaçlarla normal seviyeye indirilmesidir. Antitiroid ilaçlarla normal seviyelere indirilen tiroit hormonları bu seviyede en az 4 ila 6 hafta tutulduktan sonra hastalar ameliyat edilebilirler. Bunun nedeni ameliyat sırasında oluşabilecek teknik ve anestezi komplikasyonlarını en aza indirmektir. Bu komplikasyonların başında tiroit krizi gelir.

Tiroid krizi yüksek seviyede tiroit hormonu olan kişilerin ameliyat veya travmaları sonrası ortaya çıkan bir tablodur. Bu ölümcül tablo hormonlar normal seviyeye indirilmeden yapılan ameliyatlar sırasında ortaya çıkabilir. Yüksek (40° santigrat üzerinde)  ateş taşikardi ve daha sonra organ yetmezliklerine kadar giden tablolar meydana gelebilir. Bu nedenle hipertiroidi ameliyatı yapılacak olan kişilerde tiroid hormonlarının yüksek seviyeden aşağı çekilmesi ve 4-6 hafta bu seviyede tutulduktan sonra ameliyat yapılması önem arz eder.

Tiroid krizi yanında ameliyat sırasında hipertiroidi hastalarında kanama olasılığı vardır. Bu nedenle de ameliyat sırasında kanama kontroluna daha fazla dikkat edilmesi önerilir. Yine diğer tiroit ameliyatlarında olduğu gibi ses sinirlerinin korunması ve ameliyattan sonra kalıcı ses kısıklığı gelişmesinin önlenmesi de önem taşır. Bunu önlemek için sinir monitörü kullanılması önerilmektedir. Ayrıca enfeksiyon yani iltihap ve soluk borusunun zedelenmesi gibi riskler de hipertiroidi ameliyatlarında oluşabilen risklerdir.

Ameliyat sonrasında eğer tiroid total olarak çıkartılmışsa kalıcı hipoparatiroidi yani paratiroid bezlerin zedelenmesi de bir başka konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalarda ameliyattan sonra kalsiyum seviyeleri düşer ve buna bağlı olarak bir çok klinik tablo ortaya çıkabilir. Ameliyat sırasında paratiroid bezlerin korunması bu açıdan çok önemlidir. Bu ameliyatlarda anestezi komplikasyonlarından kaçınmak için de hastaların ameliyat öncesi hazırlıklarının çok iyi yapılması ve anestezi ekipmanının donanımlı olması önem taşır.

Zehirli guatr ameliyatı riskleri

Zehirli guatır ameliyatı riskleri

Zehirli guatır ameliyatının en önemli riski yüksek olan tiroit hormonlarının ilaçla normal seviyeye indirilmeden hastanın ameliyata alınması riskidir. Böyle bir durumda hastada troid krizi dediğimiz ölümcül bir tablo gelişebilir. Genellikle tiroid krizi ameliyat sırasında gelişir. Eğer fark edilmezse ve hızlı müdahale edilmezse ölümcül olabilen bir tablodur. Bu nedenle zehirli guatır bulunan kişilerde ameliyat öncesinde antitroit ilaçlar verilerek tiroit hormonları normal seviyelere indirilir ve bu normal seviyede dört ila altı hafta kadar tutulduktan sonra hastalar ameliyat edilir.

Bir diğer konu özellikle Graves hastalığında bulunan göz bulgularının(öne doğru fırlak gözler-exoftalmus) ameliyat öncesi göz uzmanlarınca değerlendirilmesidir. Ancak biz biliyoruz ki göz bulguları ameliyat başarılı olduğu taktirde %60 ila 70 oranında zaman içersinde düzelir. Tiroit ameliyatından sonra da ilaçlarla ya da müdahalelerle göz problemi düzeltilebilmektedir. Bunun dışında zehirli guatr ameliyatı sırasında oluşabilecek komplikasyonlar ve riskler; kanama ses sinirlerinin zedelenmesi soluk borusunun ve paratiroidlerin zedelenmesidir. Ses sinirlerinin zedelenmesini önlemek için ameliyat sırasında sinir monitörü kullanılması önerilmektedir.

Ameliyat sonrası gelişebilecek iltihaplar antibiyotikler ve drenajlarla düzeltilebilir. Eğer total tiroit ameliyatı yapılmışsa bu hastalara ameliyattan sonra ihtiyaç kadar tiroit hormonunun ömür boyu verilmesi gerekir. Eğer yeterince tiroit hormonu hastalara dışarıdan verilmezse bunlarda hipotiroidi yani tiroidin az çalışması durumu ortaya çıkabilir.

Tiroid ameliyatı riskleri ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Tiroit ameliyatı için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Önceki yazı
Hamilelikte Meme Kanseri
Sonraki yazı
Erkeklerde Meme Kanseri

2 Yorum. Yeni Yorum

  • Ünal

    Hocam anneme papiller tiroid kanseri teşhisi konuldu annem 65 yasinda tansiyon ve kalpde ritm bozuklugu icin ilac kullaniyor.Ameliyat karari verildi ama bu yaştaki hasta Ameliyati kaldirabilir mi riskleri nelerdir.

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Gerekli önlemler alındıktan ve kardiyoloji konsültasyonu yapıldıktan sonra, hastamız papiller tiroit kanseri ameliyatını yaptırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.