Tiroid Ses Kısıklığı

Tiroid ses tellerini etkiler mi

Tiroitle ilgili hastalıklarda ya da guatır hastalığında ses tellerinin etkilenerek ses kısılması yaşanması beklenmez. Zehirli guatrda da aynı durum söz konusudur. Yani zehirli guatr ses kısılmasına yol açan bir hastalık değildir. Tiroidin yakınından geçen ses tellerinin etkilenebilmesi ancak ve ancak bir tiroid kanserinin varlığı ile mümkün olabilir. Bazı hızlı ilerleyen tiroit kanserlerinde veya ses tellerine yakın gelişen tiroit kanserlerinde ses telleri etkilenerek yavaş yavaş gelişen bir ses kısıklığı tablosu ortaya çıkabilir. Hastalar seslerinin zaman içerisinde giderek daha fazla kısıldığını ifade ederler.

Buna sürekli artan ses kısıklığı da denilebilir. Sesin çok fazla kullanılması veya öğretmenlik gibi mesleklerde çok uzun süre sesin kullanılması nedeniyle geçici olarak oluşan ses kısıklıkları bu gruba girmez. Eğer bir hastada tiroit içerisinde şüpheli nodül varsa ve hasta giderek sesim daha fazla kısılıyor diyorsa bu hastada bir tiroid kanserinden şüphelenmek gereklidir. Yani özetle tiroid büyümeleri veya genel troid hastalıkları ses kısıklığına yol açmaz. Ancak bazı tiroid kanserlerinde yavaş yavaş gelişen ve artan ses kısıklığı bulgusu ortaya çıkabilir. Tiroit kanserlerinde görülebilen ses kısıklığının nedeni ses sinirinin kanser tarafından işgal edilmesi ve fonksiyonunu yitirmesidir.

Tiroid ameliyatı ses tellerine zarar verir mi

Ses tellerini hareket ettiren sinirler tiroidin her iki tarafındaki bölgelerden geçer. Yani tiroide çok yakın bir şekilde sağ ve solda yer alırlar. Tiroit ameliyatı sırasında ses sinirlerinin net olarak görülememesi sonucunda bu sinirlerde yaralanmalar veya ödem meydana gelebilir. Ses sinirinin zedelenmesi durumunda tek taraflı olursa kalıcı ses kısıklığı çift taraflı zedelenme olursa solunum güçlüğü ve sesin kaybolması durumu ortaya çıkar.

Tiroid ameliyatlarının en önemli komplikasyonu bu sinirlerde meydana gelebilecek zedelenmeler ve kalıcı ses kısılmasıdır. Bu komplikasyonun oranı literatüre göre %1 civarındadır. Ancak ülkemizdeki ameliyatlarda bu oran biraz daha düşük bulunmaktadır. Anatomiyi bilen tecrübeli bir cerrahın sinir yaralanması komplikasyonuna neden olması çok zordur. Ameliyat sırasında ses sinirlerinin etkilenmesini önlemenin en iyi yolu sinir monitörü kullanarak ses sinirlerini net olarak görmektir. Bu yöntem uygulandığı taktirde ses sinirlerinde zedelenme ihtimali sıfıra yakın hale gelir. Tiroid ameliyatlarından sonra oluşan geçici ses kısılmalarının nedeni ise sinir ödemidir. Bu olay geçicidir ve 2-3 ay içerisinde kendiliğinden düzelir.

Troid kanseri ve ses kalınlaşması

Tiroid ameliyatı sonrası ses teli felci

Ses telleri boğazımızın larinx denilen iç kısmında bulunan ve birbirine yaklaştıkça sesin çıkmasını sağlayan 2 adet gergin teldir. Bu iki telin hareket etmesini sağlayan sinirler tiroidin sağ ve sol lobunun arka-yan kısımlarından geçmektedir. Bazı insanlarda bu sinirlerin yeri anatomik bölgelerinin dışında farklı yerlerde olabildiği için ameliyat sırasında ses sinirlerinin görülerek korunması son derece önemlidir. Tiroit ameliyatlarının önemli bir komplikasyonu ameliyattan sonra sesin kısılmasıdır. Bu geçici veya kalıcı ses kısıklığı olabilir.

Geçici ses kısıklığı sinirin etrafında oluşan ödem nedeniyle meydana gelir ve yaklaşık olarak 2-3 ay içerisinde düzelir. Kalıcı ses kısıklığı ise tek taraflı olarak ses sinirlerinin zedelenmesi sonucunda meydana gelir ve düzelmesi çok zor bir durumdur. Ses sinirleri eğer iki taraflı olarak ameliyat sırasında zedelenirse o zaman hem sesin çıkmaması hem de solunumun zorlaşması ve hırıltılı solunum şekline dönüşmesi ortaya çıkar. Bu durumda hastalar yoğun bakım ve bazen de entübasyonla uzun süre tedavi edilmek zorunda kalabilirler. Yeterli tecrübeye sahip cerrahların yaptığı tiroid ameliyatlarında bu komplikasyonun ortaya çıkma ihtimali çok düşüktür. Tecrübenin yanında ameliyat sırasında siniri görebilmek için “sinir monitörü” kullanmak da sinirin korunmasına katkı sağlar ve komplikasyon oranlarını sıfıra kadar düşürebilir.

Tiroid Ameliyatlarındaki En Önemli Komplikasyon Ses Kısıklığı – Prof. Dr. Çağatay Çifter (Video)

Tiroid ameliyatı sonrası ses kaybı yaşanır mı

Tiroid ameliyatı sonrasında ses kaybı oluşması tiroit ameliyatlarının en önemli komplikasyonlarından bir tanesidir. Literatüre göre bu komplikasyon oranı %1’den daha azdır. Ses sinirleri tiroidin sağ ve sol loblarının altından ve yanından geçtiğinden ameliyat sırasında bu sinirlerin görülerek ameliyatın yapılması gerekir. Tecrübeli cerrahlar bu siniri görerek ameliyatı yaparlar ve herhangi bir sinir yaralanmasına meydan vermezler. Tek taraflı sinir yaralanmalarında kalıcı ses kaybı çift taraflı yaralanmalarda solunum güçlüğü ve hırıltılı solunum ile birlikte ses kısılması veya sesin hiç çıkmaması durumu meydana gelir. Seyrek görülen bu komplikasyonun tecrübeli bir cerrah tarafından oluşturulması son derece zordur. Bunun yanında ameliyat esnasında “sinir monitörü” kullanarak bu komplikasyondan kaçınmak daha da mümkün hale gelmektedir.

Önceki yazı
Erkeklerde Meme Kanseri
Sonraki yazı
Tiroit Kanseri Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

17 Yorum. Yeni Yorum

  • Nur

    Yaklaşık 3 ay önce graves tanısı ile ameliyat oldum. Konuşma konusunda pek bi sıkıntım yok fakat müzisyen olduğum için eser okurken zorlanma ve bazı seslere tam olarak çıkamıyorum. Bu durum geçici mi yoksa kalıcı mı çok endişeliyim. Ses monitörü kullanarak ameliyatım yapıldı ve sesimde konuşurken sıkıntım ameliyattan çıkınca bile olmadı. Sesim eski haline döner mi?

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Ameliyatınızda ses monitörü kullanıldığı ve ameliyat sonrası sesinizde herhangi bir problem yaşanmadığından tahminime göre bu geçici bir ses kısıklığı. İki-üç ay içerisinde umarım eski ses kalitenize ulaşmış olursunuz.

  • Leyla

    Selam aleyküm hocam ben 16 sene önce guvatır ameliyatı oldum ve üç sene önce bir gebelik geçirdim çok kustuğum için nödülere çıktı 2 buçuk milim oldu doktor ameliyat dedi ama iltihaplı olduğu için ses kısıklığı olurmu

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Tiroit ameliyatı sonrasındaki ses kısıklığı tamamen ameliyatı yapan cerrahın kontrolunda bulunan bir olaydır. Bunu önceden tahmin etmek mümkün değildir. Kalıcı ses kısıklığı gelişme ihtimali dünya litaretüründe %1 olarak bildirilmektedir.

  • yeliz

    Merhaba
    haziran ayında trioid ameliyatı oldum komple alındı ameliyat sonrası sol ses telimde kısıklık hatta hiç haraket görmediği ortaya çıktı 6 ay kadar oldu bu durumda düzelme olurmu yoksa kalıcı ses kaybınamı ugradım. şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Ses kısıklığının kalıcı olup olmadığını kesin olarak anlayabilmek için yaklaşık olarak ameliyattan sonra 9 – 10 ay geçmesi gerekmektedir.

  • Aysun

    Merhaba iki ay önce troidlerim alindi.. papiller ca tanisiyla.. fakat geride 1.18cm, 77milim ve 72mm doku ornegi kalmis.. sintigrafide tutulum izlendi bu dokuda.. Doktorum ameliyattan 3 ay gectikten sonra kandaki tiruglobin degerine bakarak atom karari vermek istiyor.. sesim iki aydan sonra daha netti,acilmisti.. anca bir haftadir git gide artan ses kisikligim var.. bu durum hakkinda bilgi alabilirmiyim hocam.. ney sebep olabilir

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Tiroid ameliyatları sonrası 8-9 aydan daha uzun süren ses kısıklıklarında, ameliyata bağlı ses sinir hasarı düşünülebilir. Bunun dışındaki ses kısılmaları genellikle farklı sebepler içerir.

  • Huseyin

    Mrb hocam ablam ameliyat olmuş ses telirini zarar vermiş nefes almaktan zorlaniyor simdi bogazini deldi bu ilerki zamanda duzelirmi sesi

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Tiroid ameliyatına bağlı kalıcı ses siniri hasarında, ileride ses tellerini sabitleyici ameliyatlar denenebilir.

  • Kadriye

    Iyi gunler hocam troid ameliyati oldum 2 tarafli ses tellerim yapışmış 2 ay oldu ameliyat olali ama ne sesim açıldı ne nefesim geri geldi acayip bir horlama konusmaya calistigimda acayip kaba bir hirilti ve nefes alamama surekli fisfis ve pastil kullaniyorum yudum yudum su icebiliyorum ne zamana kadar sürer ses kisikligini gectim sadece nefesim duzelse yetecek bana

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Tiroit ameliyatlarından sonra gelişen ses kısıklığı ve nefes darlığı, yedi-sekiz aydan uzun sürüyorsa, kalıcı ses siniri hasarından bahsedilebilir. Bu durumda uygun hastalarda, ses teli ameliyatları gündeme gelebilir.

  • Ayhan Benek

    Iyi gunler hocam troid ameliyati oldum ve ameliyattan sonra sesim çıkıyordu fakat ameliyattan 3 saat sonra nefes darlığından dolayı beni yoğun bakıma aldılar ve boğazıma nefes alabilmem için hortum konuldu ve yoğun bakımdan sonradan sesim gitti ve nefes darlığım başladı. Bir hafta oldu ameliyat olalı fakat nefes darlığım ve ses kısıklığım devam ediyor ve yudum yudum su icebiliyorum ne zamana kadar sürer ?

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Tiroit ameliyatlarından sonra gelişen geçici ses kısıklığı, yutma sorunu ve nefes sorunu genelde 6-7 ay içerisinde düzelir. Eğer düzelmiyorsa, ses siniri hasarı kalıcı hale gelmiş demektir. Bu durumda, kulak burun boğaz bölümü tarafından yapılan ses teli sabitleme ameliyatları ile sorunu çözmeyi denemek gerekir.

  • Bekir alkan

    Kötü huylu modül nedeniyle ses teli ameliyatı oldum bir hafta sonra azda olsa konuşma yapabildim fakat 2 hafta sonra ses tekrar kısıldı. Bunun sebebi ne olabilir .

    Yanıtla
    • Çağatay Çifter

      Ses tellerinizdeki ödem bu sıkıntıya neden olabilir. Ameliyatınızı yapan hekiminize danışmanız son derece uygun olur.

  • Emre çiçek

    Merhaba hocam papiller ca tanısıyla trioid bezinin hepsi alındı. Ses kısıklığı sorunu nedeniyle kbb ye gittim. Doktor bey bi aletle bogazima baktı sol ses telin hareket etmiyor ses terapisi alman gerekiyor dedi. Sesimdeki kısılma geçici mi kalıcı mı ? Saygılar.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.